Τα 3 συστατικά που πραγματικά θωρακίζουν το δέρμα σου καθώς μεγαλώνεις

Ανεξάρτητα από τους skincare στόχους και τις ανάγκες σου, η ενδυνάμωση του δέρματος είναι προτεραιότητα για όλες.

Όμως, μέσα στο πλήθος ενεργών συστατικών που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, φτάνει η στιγμή που χρειαζόμαστε μια ανάσα και την καθοδήγηση του ειδικού για την επιλογή των σωστών προϊόντων.

Γι’ αυτό στραφήκαμε στη δερματολόγο-αφροδισιολόγο, Δρ. Βάλια Μουσάτου η οποία μας εξηγεί παρακάτω πως λειτουργούν τρία καίρια συστατικά ενδυνάμωσης του δέρματος.

Συγκεκριμένα, μιλήσαμε για το αντηλιακό, τη βιταμίνη Cκαι τη ρετινόλη καθώς και πώς να τα εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης σου. Και επειδή η καλή υγεία του δέρματος είναι και θέμα lifestyle, η Δρ. Μουσάτου μοιράστηκε μαζί μας τις καλύτερες συμβουλές για υγιές δέρμα από μέσα προς τα έξω.

Ποιος είναι ο ρόλος του αντηλιακού στην ενδυνάμωση και προστασία του δέρματος καθώς μεγαλώνουμε;

Η προστασία από τον ήλιο είναι το σημαντικότερο βήμα στην αντιγήρανση. Μάλιστα, πάνω από το 80% των σημαδιών της γήρανσης οφείλονται στον ήλιο. Συνεπώς, η καθημερινή χρήση του αντηλιακού είναι η πιο ουσιαστική φροντίδα που οφείλουμε να παρέχουμε στο δέρμα μας.

Η συχνή ανανέωση και η καθημερινή χρήση αντιηλιακών με υψηλή UVA  και UVB προστασία προλαμβάνουν τις δυσχρωμίες, τις ρυτίδες, την αφυδάτωση και την τραχύτητα της επιδερμίδας. Επίσης, επιτρέπουν στους μηχανισμούς ανάπλασης του δέρματος να δράσουν αποτελεσματικά.

Ακόμα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οποιαδήποτε καλλυντική φροντίδα ή θεραπεία δεν είναι επαρκής χωρίς προστασία από τον ήλιο όταν θέλουμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση.

Ποιος είναι ο ρόλος των αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, στην ενδυνάμωση και προστασία του δέρματος καθώς μεγαλώνουμε;

Τα αντιοξειδωτικά στην κοσμετολογία έχουν σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του δέρματος.

Δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύουν την κολλαγονογένεση, και αποτελούν την πρώτη επιλογή για μια φωτεινή επιδερμίδα. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C, έκτος από αντιοξειδωτικό μόριο, καταπολεμά τις ήπιες και αρχόμενες δυσχρωμίες. Συνδυάζεται ιδανικά με τη βιταμίνη Ε, καθώς η μια ενισχύει την αποτελεσματικότητα της άλλης. Όμως, είναι ευαίσθητη στο φως και οξειδώνεται εύκολα.

Γι’ αυτό, προτιμούμε τις συσκευασίες μονοδόσεων ή προϊόντα που περιέχουν σταθεροποιημένη βιταμίνη C.

Ποιος είναι ο ρόλος της ρετινόλης και των ρετινοϊδών στην ενδυνάμωση και προστασία του δέρματος καθώς μεγαλώνουμε;

Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α. Έχει σημαντικά οφέλη για το δέρμα, καθώς θεωρείται από τις πιο αποτελεσματικές αντιγηραντικές ουσίες.

Τα ρετινοειδή, όπως και η ρετινόλη, έχουν πολλαπλές δράσεις στο δέρμα. Η κυρία δράση τους έγκειται στην επιτάχυνση της ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας. Έτσι, τα παλιά, φθαρμένα κύτταρα αντικαθίστανται από νεότερα, πιο υγιή κύτταρα. Παράλληλα, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα τη μείωση των λεπτών ρυτίδων και τη βελτίωση του χρωματικού τόνου. Τέλος, τα ρετινοειδή (ισοτρετινοϊνη, ρετινοϊκό οξύ) έχουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ακμής και ανήκουν στα φάρμακα αντιμετώπισης της. Παράλληλα, η ρετινόλη βοηθά, ως καλλυντικό, στη συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και την πρόληψη.

Πώς μπορούν τα παραπάνω συστατικά να δράσουν συνεργατικά σε μια καλή αντιγηραντική ρουτίνα περιποίησης;

Μια ολοκληρωμένη ρουτίνα ομορφιάς μοιάζει κάπως έτσι. Το πρωί, περιλαμβάνει χρήση αντιοξειδωτικών ουσιών και εφαρμογή αντηλιακού, το οποίο ανανεώνεται συχνά. Το βράδυ, μετά τον καθαρισμό του προσώπου, προτείνεται η αντιγηραντική φροντίδα.

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, την ηλικία και τις ανάγκες του, η βραδινή φροντίδα γίνεται με ρετινοειδή αλλά και άλλες ουσίες. Οι πιο συνήθεις είναι τα οξέα φρούτων, τα αντιγηραντικά πεπτίδια και το υαλουρονικό οξύ.

Συμπερασματικά, το πρωί τα αντιοξειδωτικά αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες, το αντιηλιακό προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, και το βράδυ η ρετινόλη κινητοποιεί τους μηχανισμούς παραγωγής κολλαγόνου και ανανέωσης της επιδερμίδας.

Υπάρχουν και κάποιες θεραπείες στο ιατρείο που λειτουργούν σε συνέργεια με τα παραπάνω;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες στο ιατρείο που ενισχύουν τη δράση των αντιγηραντικών συστατικών. Αρχικά, τα peelings βοηθούν στην ταχύτερη ανανέωση της επιδερμίδας. Παράλληλα, τα lasers, οι συσκευές φωτός, οι υπέρηχοι και οι ραδιοσυχνότητες διεγείρουν την κολλαγονογένεση.

Επίσης, το microneedling βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστικών ινών. Τέλος, οι ενέσιμες θεραπείες με υαλουρονικό οξύ αποκαθιστούν την ενυδάτωση και την πλήρωση ρυτίδων και γραμμών σε πρόσωπο και λαιμό.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από τις ανάγκες, τις προσδοκίες, τον τύπο δέρματος και την ηλικία του ατόμου.

Πώς αλλιώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε το δέρμα μας μέσω του τρόπου ζωής και των καθημερινών συνηθειών μας;

Αρχικά, η υγιεινή διατροφή με επιλογή τροφίμων πλουσίων σε αντιοξειδωτικά και ουσίες που προστατεύουν το μικροβίωμα του δέρματος και του εντέρου είναι σημαντική στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ομορφιάς του δέρματος. Επιπλέον, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών, συντηρητικών και τροφών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος είναι επίσης σημαντικές.

Εν συνεχεία, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος και η τακτική άσκηση παίζουν καίριο ρόλο στην αντιγήρανση. Παράλληλα, η υποκατάσταση θρεπτικών συστατικών ή ορμονών (πχ. σίδηρος, βιταμίνη D, ψευδάργυρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά, θυροξίνη, τεστοστερόνη κλπ)  όταν χρειάζεται και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μπορεί να βοηθήσει.

Φυσικά, η συμβολή του δερματολόγου με κατάλληλες θεραπείες βελτιώνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα του δέρματος. Παράλληλα, ο δερματολόγος προτείνει και την πιο κατάλληλη καλλυντική φροντίδα εξατομικευμένη για κάθε άτομο.

Τέλος, η διαχείριση του στρες και η φροντίδα του εαυτού μας βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών σώματος και πνεύματος, ώστε η καλή υγεία, να αντανακλάται και στο δέρμα.

Αυτά είναι τα ζώδια που έχουν τον ύπνο στο «τσεπάκι» τους

Κάνε το όπως η Julia: πώς η διάθεση για φλερτ θα σε βοηθήσει να κάνεις reset και να ανανεωθείς