Sunday Blues: Πώς θα καταπολεμήσεις τη μελαγχολία της Κυριακής που σε κυνηγάει από τα μαθητικά σου χρόνια;

Η θλίψη που νιώθουμε κάθε Κυριακή απόγευμα, ειδικά μετά από ένα απολαυστικό Σαββατοκύριακο, μας ακολουθεί από όταν ήμασταν παιδιά και τη Δευτέρα είχαμε σχολείο, και φτάνει μέχρι την ενήλικη ζωή μας.

Ο σύγχρονος όρος για τη μελαγχολία της Κυριακής, ειδικά από την ώρα που αρχίζει να πέφτει το φως, είναι «Sunday Scaries» ή «Sunday Blues» ή όπως ίσως έχεις συνηθίσει να το ακούς «ο τρόμος της Κυριακής» ή το «σύνδρομο της Κυριακής».

Αντί να «τα βάψεις μαύρα» και να μελαγχολήσεις όμως ακόμα περισσότερο μπορείς να κάνεις μερικά πράγματα για να καταπολεμήσεις τα Sunday Blues.

Κάνε όλα τα «δυσάρεστα» μέχρι το πρωινό του Σαββάτου

Αντί να αφήσεις όλες τις δυσάρεστες-αλλά-απαραίτητες δουλειές για την Κυριακή, προσπάθησε να τις ολοκληρώσεις την Παρασκευή ή κάποιο άλλο βράδυ της εβδομάδας. Αυτό περιλαμβάνει τα πλυντήρια που πρέπει να βάλεις, το καθάρισμα του σπιτιού και την προετοιμασία των γευμάτων της επόμενης εβδομάδας. Η Κυριακή είναι τώρα η μέρα για να απολαύσεις τον προσωπικό σου χρόνο!

Ολοκλήρωσε τις εκκρεμότητες της δουλειάς την Παρασκευή και φτιάξε μια λίστα υποχρεώσεων για τη Δευτέρα

Πολλές φορές, η μεγαλύτερη πηγή της κυριακάτικης μελαγχολίας είναι ότι την Παρασκευή αφήνουμε πολλές εκκρεμότητες για τη Δευτέρα. Αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα στην αρχή αφήνοντας το γραφείο σου αλλά και τα emails σου εξαιρετικά τακτοποιημένα, με λεπτομερείς σημειώσεις που θα κάνουν πιο εύκολο το πρωινό της Δευτέρας.

Μην υπερφορτώνεις το πρόγραμμά σου για το Σαββατοκύριακο

Από την Τετάρτη αρχίζεις να οργανώνεις το Σαββατοκύριακό σου. Τι θα κάνεις, ποιον θα δεις, πού θα πας. Αυτός όμως ο προγραμματισμός πρέπει να έχει και ένα όριο και όχι να καταλήξεις στο τέλος να κουραστείς περισσότερο από ότι τις καθημερινές. Προσπάθησε ναι μεν να έχεις ένα πρόγραμμα αλλά να το αφήνεις και λίγο χαλαρό για να πάρεις τον χρόνο σου και να ξεκουραστείς.

Προσπάθησε να μην ασχοληθείς καθόλου με τη δουλειά

Σίγουρα υπάρχουν Σαββατοκύριακα που είναι ανέφικτο να μην ασχοληθείς καθόλου με τη δουλειά, να μην απαντήσεις σε μηνύματα ή να μην προετοιμαστείς για την επόμενη εβδομάδα. Όταν όμως αυτό είναι εφικτό και τα deadlines δεν σε «κυνηγάνε» προσπάθησε να αποσυνδεθείς εντελώς και να μην μπεις καν στον πειρασμό να κοιτάξεις τα emails σου.

Δες το Σαββατοκύριακό σου σαν μίνι διακοπές

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε το Σαββατοκύριακο σαν την τέλεια ευκαιρία για να κάνουμε όσα δεν προλάβαμε μέσα στην εβδομάδα. Δηλαδή, να καθαρίσουμε καλύτερα το σπίτι, να μαγειρέψουμε νέες συνταγές, να κάνουμε περισσότερη γυμναστική και άλλα. Μια φορά στο τόσο όμως καλό είναι να προσπαθείς να μην κάνεις τίποτα απολύτως. Να γίνεις τουρίστας στο σπίτι σου!

Ρώτα τον εαυτό σου τι σου προκαλεί αυτή τη μελαγχολία

Θα έχεις διαβάσει πολλές φορές πως δεν φταίει η Δευτέρα που δεν σου αρέσει, αλλά η δουλειά σου. Και είναι αλήθεια. Αν δεν έχεις κάτι να περιμένεις για τη νέα βδομάδα, πώς να βρεις νόημα στην Κυριακή σου; Για αυτό αναρωτήσου τι είναι αυτό που σε μελαγχολεί περισσότερο στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας;

Κλείσε την Κυριακή σου με τον καλύτερο τρόπο

Ό,τι και να έχεις κάνει μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπάθησε να το ολοκληρώσεις με όμορφο τρόπο. Βάλε την αγαπημένη σου ταινία, παράγγειλε ή μαγείρεψε το αγαπημένο σου φαγητό, κάνε αυτή τη μάσκα προσώπου που έχεις ξεχάσει στο συρτάρι. Ακόμα και εάν χρειάστηκε να δουλέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπάθησε το βράδυ της Κυριακής να το αφιερώσεις σε εσένα.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς καταλήξαμε στη δαιμονοποίηση της σιωπής;

Η συνταγή για να φτιάξεις το δικό σου cheesecake με ricotta, χωρίς γλουτένη

Πηγή: savoirville.gr