Αρκούν τρία εκατομμύρια χρόνια δουλειάς για να γίνεις ο επόμενος Έλον Μασκ;

Ο Έλον Μασκ έχει εκθρονίσει τον Bezos, εχοντας την μεγαλύτερη περιουσία σε σχέση με κάθε άλλον άνθρωπο στον πλανήτη. Σύμφωνα με την λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, ο ιδρυτής της Tesla έχει συγκεντρώσει 219 δισ. δολάρια ξεπερνώντας κατά πολύ τον πρόεδρο της Amazon, του οποίου η περιουσία ανέρχεται πλέον στα 171 δισ. δολάρια.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι όμως ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του Statista, δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση για τον μέσο άνθρωπος στις ΗΠΑ να συγκεντρώσει στη ζωή του περιουσία αντίστοιχης αξίας με του Μασκ, όσο εργάζεται σε μία φυσιολογική δουλειά.

Για παράδειγμα, προκειμένου να συγκεντρώσει ο μέσος πολίτης των ΗΠΑ τέτοια περιουσία, θα πρέπει να εργάζεται για τρία εκατομμύρια χρόνια με μέσο ετήσιο μισθό 69.392 δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2020. Αντίστοιχα, οι Γερμανοί, με αποδοχές 53.475 δολαρίων θα πρέπει να δουλεύουν για 900.000 χρόνια, ώστε να φτάσουν την περιουσία του Γερμανού επιχειρηματία Dieter Schwarz, ιδιοκτήτη της Schwarz Gruppe που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τα Lidl.

Σύμφωνα με την Fed του St. Louis, το μέσο εισόδημα για κάθε ιδιώτη ανέρχεται στα 35.805 δολάρια στις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι για να φτάσει κανείς την περιουσία του Μασκ πρέπει να εργάζεται 6,1 εκατομμύρια χρόνια.

Αντίστοιχα, ο Changpeng Zhao, κινεζικής και καναδέζικης καταγωγής, έχει συγκεντρώσει περιουσία 55 δισ. δολαρίων. Για να φτάσουν οι Καναδοί την περιουσία του CEO της Binance, της μεγαλύτερης πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, θα πρέπει να δουλεύουν για 1,2 εκατομμύρια χρόνια.

Οι περιουσίες των πλουσιότερων του κόσμου αγγίζουν αστρονομικά ύψη για τα δεδομένα της Δύσης, ωστόσο ακόμη μεγαλύτερο χάσμα παρατηρείται σε χώρες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ενδεικτικά, οι Ινδοί με μέσο εισόδημα περίπου 5.000 δολαρίων πρέπει να δουλεύουν τουλάχιστον 17 εκατ. χρόνια για να φτάσουν την περιουσία του Mukesh Ambani, εκτελεστικού διευθυντή της πολυεθνικής Reliance Industries, που ανέρχεται στα 91 δισ. δολάρια.

Πηγή: Money Review