Οι απόπειρες δολοφονίας εναντίον της βασίλισσας Ελισάβετ

Από το 1952 οπότε και ανέβηκε στο θρόνο, η βασίλισσα Ελισάβετ βλέπει τον κόσμο γύρω της να αλλάζει, κράτη να διαλύονται και να σχηματίζονται, ηγέτες και καθεστώτα να εναλλάσσονται, ενώ ο βρετανικός θρόνος παραμένει ακλόνητος ακόμη και απέναντι σε κυριολεκτικά θανάσιμες επιθέσεις.

Κατά την άνευ προηγουμένου μακρά διάρκεια της βασιλείας της, η 95χρονη σήμερα βασίλισσα Ελισάβετ έχει πράγματι βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις αντιμέτωπη με απόπειρες ενάντια στην ίδια της τη ζωή. Όλες απέτυχαν. Κάθε φορά έχει σωθεί χάρη στην ασφάλεια της, την καλή της τύχη και ίσως το σημαντικότερο, από την ίδια την ατσάλινη θέλησή της…

Αν και κάποιες απόπειρες συνέβησαν μπροστά στις κάμερες, άλλες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας δεκαετίες αφότου συνέβησαν, καθώς είχαν κρατηθεί μυστικές για λόγους ασφάλειας.

Όπως για παράδειγμα τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίσκεψη της Ελισάβετ στην Αυστραλία το 1970, όταν ένας κορμός δέντρου τοποθετήθηκε στις ράγες από όπου θα περνούσε το τρένο που μετέφερε τη βασίλισσα, προκειμένου αυτό να εκτροχιαστεί.

Στις 29 Απριλίου 1970, η βασίλισσα και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος ταξίδευαν σιδηροδρομικώς από το Σίδνεϊ περνώντας από τα Γαλάζια Όρη, στη Νέα Νότια Ουαλία όταν το τρένο χτύπησε πάνω σε ένα κορμό δέντρου. Ευτυχώς για το βασιλικό ζεύγος ο οδηγός του τρένου, Albert Rowley εντόπισε το εμπόδιο εγκαίρως και τράβηξε τα φρένα την κατάλληλη στιγμή.

Δεδομένου ότι οι ράγες είχαν ελεγχθεί μία ώρα πριν από το περιστατικό, ήταν βέβαιο ότι ο κορμός είχε τοποθετηθεί σκόπιμα από αγνώστους που είχαν χρονομετρήσει πότε ακριβώς θα περνούσε το τρένο. Αν η αμαξοστοιχία έπεφτε πάνω στον κορμό με όλη της την ταχύτητα είναι πιθανό να είχε εκτροχιαστεί και να είχε πέσει σε γκρεμό, όπως εξήγησαν ειδικοί στην εφημερίδα The Telegraph.

Τα περιστατικό έγινε γνωστό μόλις το 2009 όταν ένας συνταξιούχος αστυνομικός μίλησε για τα όσα συνέβησαν, σπάζοντας τη σιωπή δεκαετιών. Αν και τα ανάκτορα δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό, αποκαλύφθηκε ότι ο Rowley είχε τιμηθεί το 1974 με παράσημο ως αναγνώριση των υπηρεσιών του.

Στην τελετή του Trooping the Color του 1981, ο 17χρονος Marcus Sarjeant πυροβόλησε έξι φορές εναντίον της βασίλισσας Ελισάβετ. Στο άκουσμα των πυροβολισμών το άλογο της βασίλισσας Ελισάβετ αναστατώθηκε. Η βασίλισσα όμως με αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση κατάφερε να το ηρεμήσει και συνέχισε απτόητη την πορεία της.

Κάθε Ιούνιο οι ετήσιοι εορτασμοί του Trooping the Colour για τα γενέθλια της βασίλισσας είναι μία από τις πιο λαμπρές εκδηλώσεις στο Λονδίνο με χιλιάδες στρατιώτες και έφιππους να παρελαύνουν στους δρόμους αλλά και επιδείξεις με στρατιωτικά αεροπλάνα της RAF.

Πηγή: Must