«Μην παίζεις για δικτάτορες»: Η χήρα του Κασόγκι καλεί τον Μπίμπερ να ακυρώσει συναυλία του στην Σαουδική Αραβία

Η αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έγραψε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε από την Washington Post καλώντας τον Τζάστιν Μπίμπερ να ακυρώσει την επερχόμενη συναυλία του στη Σαουδική Αραβία.

«Σας γράφω κάνοντας μια έκκληση: Ακυρώστε την συναυλία σας στις 5 Δεκεμβρίου στη Σαουδική Αραβία», έγραψε το Σάββατο η Χατιτσέ Τσενγκίζ. «Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να στείλεις ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι το όνομα και το ταλέντο σου δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της φήμης ενός καθεστώτος που σκοτώνει τους επικριτές του.

Ο Μπίμπερ έχει προγρμματίσει να εμφανιστεί live στον αγώνα Formula 1 της Σαουδικής Αραβίας τον Δεκέμβριο, μαζί με καλλιτέχνες όπως ο ASAP Rocky, ο David Guetta και ο Jason Derulo στο εναρκτήριο Grand Prix της Τζέντα.

H Τσενγκίζ θέλησε να υπενθυμίσει στον Μπίμπερ ότι η πρόσκληση να συμμετάσχει στην εν λόγω εκδήλωση, εστάλη από τον ίδιο τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: «Τίποτα σημαντικό δεν συμβαίνει στη Σαουδική Αραβία χωρίς τη συγκατάθεσή του, και σίγουρα όχι ένα τόσο σημαντικό και φανταχτερό γεγονός όσο αυτό», έγραψε η Τσενγκίζ. «Το πρόσωπό σας εμφανίζεται ακόμη και στον ιστότοπο της εκδήλωσης με το δικό του — τον δήμιο του αρραβωνιαστικού μου, Τζαμάλ».

Το 2018, μια ομάδα πρακτόρων της κυβέρνησης του βασιλείου δολοφόνησε τον δημοσιογράφο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου επρόκειτο να πάρει έγγραφα για τον επερχόμενο γάμο του με την Τσενγκίζ . Μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαπίστωσε ότι ο διάδοχος του θρόνου ενέκρινε την επιχείρηση, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «απορρίπτει πλήρως την αρνητική, ψευδή και απαράδεκτη εκτίμηση στην έκθεση σχετικά με την ηγεσία του Βασιλείου».

H Τσενγκίζ δεν είναι η  μόνη που επικρίνει τον αγώνα της F1.

«Αθλητικά σώματα όπως η Formula 1 και η FIA δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι αυτοί και οι οπαδοί χρησιμοποιούνται για αθλητικό ξέπλυμα », είπε στον Guardian ο Minky Worden, διευθυντής του Human Rights Watch που επιβλέπει τον αθλητισμό.

Το 2019, η Nicki Minaj αποχώρησε από μια συναυλία στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι θέλει να καταστήσει ξεκάθαρη την υποστήριξή της στα «δικαιώματα των γυναικών, την LGBTQ κοινότητα και την ελευθερία της έκφρασης». Ο Justin Bieber δεν έχει σχολιάσει ακόμη.

«Αν αρνηθείς να γίνεις πιόνι του MBS, το μήνυμά σου θα είναι δυνατό και ξεκάθαρο: Δεν παίζω για δικτάτορες», έγραψε η Cengiz. «Επιλέγω τη δικαιοσύνη και την ελευθερία από τα χρήματα».

Πηγή: CNN