Μάθε για τους 5 τύπους απώλειας βάρους - Πώς μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου

Το υγιές βάρος δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό που βλέπεις εξωτερικά

Εάν σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής σου έχεις προσπαθήσει να χάσεις βάρος και πάλεψες πολύ για να δεις κάποια πρόοδο, το πιθανότερο είναι ότι κάνεις το συχνότερο κοινό λάθος: Χρησιμοποιείς μια προσέγγιση που δεν είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές σου ανάγκες.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φύση, η βιολογία και η σύγχρονη ζωή αλληλοεπιδρούν μέσα στο σώμα σου, μπορεί να αποκαταστήσει την εσωτερική αρμονία και να ξεκλειδώσει την ικανότητά σου να επιτύχεις ένα υγιές βάρος και μια βελτιωμένη μεταβολική ευεξία. 

Οφέλη της εξατομικευμένης απώλειας βάρους

Είτε είναι να βρεις τις σωστές αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών είτε να αποφασίσεις αν πρέπει να είσαι κετο, βίγκαν ή κάτι ενδιάμεσο, ο τεράστιος όγκος των διατροφικών συμβουλών γίνεται γρήγορα συντριπτικός. Αλλά υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των διατροφικών τρεντς: Παραμελούν την πιο σημαντική μεταβλητή: «Εσένα»!

Ο προσδιορισμός του προσωπικού τύπου απώλειας βάρους μπορεί να σου δώσει μια εικόνα για το ποιες πρακτικές διατροφής και ποιος τρόπο ζωής συνδυάζονται καλύτερα με το σώμα και την προσωπικότητά σου.

Ας δούμε λοιπόν, πέντε μοναδικούς τύπους απώλειας βάρους, βασισμένους σε διδασκαλίες από την Αγιουρβέδα και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, μαζί με κλινικές γνώσεις για το βάρος και την απώλεια βάρους.

Στα ανατολικά συστήματα ιατρικής, όλα τα σημεία δεδομένων έχουν σημασία για τη συνολική ενέργεια, την προσωπικότητα, τον σωματότυπο και τις διατροφικές ανάγκες. Όταν προστεθεί λοιπόν η τεχνολογία, οι εργαστηριακές δοκιμές και η έρευνα σε αυτό το παζλ, τα αποτελέσματα είναι μαγικά.

5 τύποι απώλειας βάρους

Καθένας από τους πέντε παρακάτω τύπους απώλειας βάρους θα πρέπει να ακολουθεί ένα ελαφρώς διαφορετικό πρωτόκολλο όσον αφορά την αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα και την εύρεση ενός εξατομικευμένου υγιούς βάρους.

1. Ο πολεμιστής (Warrior)
Εάν ο τύπος απώλειας βάρους σου είναι Πολεμιστής, τότε μπορείς να διαχειριστείς τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής αρκετά καλά μέχρι να φτάσεις στα όρια σου. Όταν νιώθεις εξάντληση, έχεις την τάση να αποθηκεύεις ένταση στο έντερο , με αποτέλεσμα να εμφανίζεις πεπτικά προβλήματα και φλεγμονή. Οι τύποι πολεμιστών θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υγεία του ήπατος, καθώς αυτό το όργανο μπορεί να είναι μια από τις κύριες αδυναμίες τους επίσης.

Στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσεις: Οι τύποι πολεμιστών συχνά καταφέρνουν να εξαλείψουν δυνητικά φλεγμονώδεις πρωτεΐνες όπως η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά και πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε υγιή λίπη όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Εάν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, πιθανότατα θα βοηθηθείς με ένα συνδυασμό δραστηριότητας υψηλής έντασης που ακολουθείται από πιο χαλαρωτικές κινήσεις όπως η γιόγκα ή το τάι τσι.

2. Ο προστάτης (Protector)
Θα διαπιστώσεις ότι αυτός ο τύπος έχει συνήθως μεσαία έως μεγάλη κατασκευή και δυσκολεύεται να χάσει βάρος στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι προστάτες τείνουν να βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους στην οικογένειά τους. Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μπορεί να εμφανίσεις υπερανάπτυξη Candida ή παρόμοιων βακτηρίων και γενικά εντερική ανισορροπία που δημιουργεί άβολο φούσκωμα

Στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσεις: Ως προστάτης, καλό είναι να ξεκινήσεις την απώλεια βάρους περιορίζοντας τη ζάχαρη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και το αλκοόλ για να μειώσεις τυχόν παρουσία Candida. Ο περιορισμός της ζάχαρης θα προάγει επίσης τα υγιή επίπεδα ινσουλίνης, η οποία είναι κλειδί για το υγιές βάρος των Protectors.

3. Άγκυρα (Anchor)
Όπως ο Προστάτης, ως Άγκυρα, βάζεις συχνά την ευημερία των άλλων πάνω από τη δική σου, αλλά πάντα βρίσκεσαι στο κέντρο της κοινότητάς σου και πάντα με συγκεκριμένο στόχο. Αυτή η διττότητα συχνά δημιουργεί περισσότερο άγχος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν το βάρος σου.

Πρέπει να προσέξεις τα συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας όπως το ξύπνημα στις 3 π.μ., την συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά και το στήθος ή την απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. Οι προσωπικότητα «άγκυρα» δυσκολεύεται πολύ να χάσει βάρος εάν η κορτιζόλη, τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη δεν βρίσκονται σε υγιή επίπεδα.

4. O δημιουργικός (Creative)
Μεσαίες έως μικρότερες κατασκευές, πιο δημιουργικές και πιο διαισθητικές ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο τύπος απώλειας βάρους Creative χρειάζεται ένα δομημένο διατροφικό μοτίβο και σταθερή πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης είναι επιρρεπής σε άγχος και προβλήματα συγκέντρωσης, ενώ κινδυνεύει να έχει σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία στη συνέχεια επηρεάζουν τη συνολική διάθεση.

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που κινδυνεύει για το Δημιουργικό και είναι η αιτία του επίμονου λίπους στην κοιλιά, της απογευματινής πτώσης ή της αυπνίας τη νύχτα αλλά και της κούρασης κατά την διάρκεια της ημέρας. Η διαλείπουσα νηστεία δεν συνιστάται για τον Δημιουργικό.

Στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσεις: Εκτός από την πρωτεΐνη, θα πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στον σίδηρο για να θρέψεις τα επινεφρίδια και να υποστηρίξεις μια σταθερή διάθεση. Ένα πιο paleo στυλ διατροφής, με σύνθετους υδατάνθρακες, κινόα ή άλλα δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, χωρίς γλουτένη είναι συχνά χρήσιμο για τον Δημιουργικό τύπο.

Ενώ οι ασκήσεις εξισορρόπησης των επινεφριδίων που δεν αυξάνουν την κορτιζόλη είναι βασικές, όπως το περπάτημα, η γιόγκα, το Pilates ή το κολύμπι.

5. Ο πρωτοπόρος (Trailblazer)
Ο πιο δυναμικός τύπος απώλειας βάρους είναι ένας συνδυασμός Warrior και Creative. Τόσο καινοτόμοι όσο και προσανατολισμένοι στο στόχο, οι πρωτοπόροι, είναι συχνά επιχειρηματίες ή διαχειριστές έργων—επαγγελματίες πολλαπλών εργασιών. Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μπορείς να διαπιστώσεις ότι καις συχνά το κερί και στις δύο άκρες και αγωνίζεσαι να τροφοδοτείς σωστά τον εαυτό σου. Η δομή και η ρουτίνα είναι το κλειδί για εσένα.

Στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσεις: Ως Trailblazer, πιθανότατα δεν θα πετύχεις με διαλείπουσα νηστεία. Θα πρέπει να τρως ένα ισορροπημένο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες περίπου κάθε τέσσερις ώρες.

Ένα πράσινο smoothie επίσης είναι ωφέλιμο για να βεβαιωθείς ότι το σώμα σου μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ήπατος, μαζί με ένα μείγμα υγιεινών λιπαρών. Μια αντιφλεγμονώδης, paleo δίαιτα είναι η καλύτερη για αυτόν τον τύπο με ένα μείγμα πρωτεϊνών, υγιεινών λιπών και φυτικών τροφών.

Συμβουλές που πρέπει να έχεις υπόψη κατά τη διάρκεια του εξατομικευμένου ταξιδιού απώλειας βάρους:

Ισορρόπησε την ενέργεια σου
Έχεις προσπαθήσει ποτέ να κάνεις ταυτόχρονα πάρα πολλά πράγματα και στο τέλος να καταλήξεις να μην μπορείς να ολοκληρώσεις οποιαδήποτε από τις εργασίες που είχες προγραμματίσει να κάνεις; Αυτή είναι μια καλή αναλογία για την προσπάθεια απώλειας βάρους όταν το σώμα σου είναι εκτός ισορροπίας.

Μάθε να αναγνωρίζεις τις αδυναμίες σου
Ανάλογα με τον τύπο σου, το σώμα σου είναι επιρρεπές σε διαφορετικές ανισορροπίες ή αδυναμίες που μπορεί να εμποδίσουν την πρόοδο της απώλειας βάρους ή και να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όλοι όταν προσπαθούν να βελτιώσουν την υγεία ή να χάσουν βάρος είναι να παραμελούν έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Όλοι οι τύποι βιώνουν αργή πέψη, αυξημένη λαχτάρα ή αύξηση σωματικού λίπους γύρω από την κοιλιακή χώρα όταν χάνουν τον απαραίτητο ύπνο. Οι τύπου Creative και Trailblazer το νιώθουν περισσότερο αυτό.

Η πεπτική λειτουργία είναι επίσης βασική για όλους τους τύπους και ειδικά για τους τύπους Protector, Anchor και Warrior, οι οποίοι τείνουν να είναι επιρρεπείς σε προβλήματα με το έντερο και επακόλουθη αύξηση βάρους.

Βελτίωσε τις συνήθειες του τρόπου ζωής σου
Θέλεις να μάθεις ποια μοτίβα και δραστηριότητες τρόπου ζωής θα υποστηρίξουν περαιτέρω την απώλεια βάρους και την καλύτερη υγεία του τύπου σου;

Η άσκηση και η κίνηση είναι ένα βασικό συστατικό για τη συνολική ισορροπία και το να ανακαλύψεις ποιο είδος κίνησης είναι το βέλτιστο για τον τύπο σου. Αντί να πιέζεσαι για μια εξαντλητική ρουτίνα HIIT, μπορείς να μάθεις ότι ο τύπος σου είναι καλύτερος με περισσότερη κινητικότητα ή άσκηση προσανατολισμένη στην ευελιξία, όπως οι Creative και Trailblazer.

Οι Warriors και οι Anchors είναι καλό να εναλλάσσουν την άσκηση υψηλότερης έντασης με μια ημέρα άσκησης μείωσης της αδρεναλίνης, όπως γιόγκα ή τάι τσι.

Η αυτοφροντίδα είναι σημαντική για όλους τους τύπους απώλειας βάρους, καθώς το άγχος μπορεί να αυξήσει τόσο την ινσουλίνη όσο και την κορτιζόλη, αυξάνοντας το σπλαχνικό λίπος και σαμποτάροντας τελικά τα καλύτερα σχέδια απώλειας βάρους. Προϋπολόγισε λοιπόν δύο έως τρεις ώρες την εβδομάδα για δραστηριότητες διαχείρισης του άγχους και μείωσης της κορτιζόλης, όπως βελονισμός, μασάζ, γιόγκα ή απλώς να βγες έξω !

Βάζοντάς τα όλα μαζί
Ανεξάρτητα από τον τύπο απώλειας βάρους, πρέπει πάντα να ακούς το σώμα σου. Ο τύπος απώλειας βάρους είναι ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου, αλλά είναι επίσης αποτελεί και ένα εργαλείο που σε βοηθήσει να ερμηνεύσεις το feedback που παρέχει το σώμα σου.

Το υγιές βάρος δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό που βλέπεις εξωτερικά. Η βελτιστοποίηση της διατροφής, της άσκησης, της ορμονικής ισορροπίας και της πεπτικής λειτουργίας θα σε βοηθήσει να νιώθεις καλύτερα και να πετύχεις τους στόχους σου.

Πηγή: Savoir Ville