Κλείσιμο

Καταπολέμησε την κατακράτηση υγρών με αυτά τα απλά βήματα

Η κατά βάση καθιστική ζωή που κάνουμε, περνώντας ατελείωτες ώρες καθισμένες σε έναν γραφείο μπροστά σε έναν υπολογιστή, είναι επόμενο να έχει εμφανείς επιπτώσεις πάνω στο σώμα μας.

Μια από αυτές είναι η κατακράτηση υγρών. Οι περισσότερες γυναίκες ερχόμαστε αντιμέτωπες με αυτό το γεγονός ειδικά σε κάποιες συγκεκριμένες μέρες του κύκλου μας.

Αν η κατακράτηση υγρών είναι κάτι που ταλαιπωρεί κι εσένα υπάρχουν μερικά εύκολα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να βελτιώσεις την κατάσταση.

Εντόπισε το πρόβλημα

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός οπότε καλό είναι να ξεκινήσεις εντοπίζοντας τα συμπτώματα. Το σώμα μας συνίσταται περίπου κατά 60% από νερό. Η αποτυχία του να αποβάλει το περίσσιο νερό ονομάζεται κατακράτηση υγρών. Πιο συνηθισμένο είναι το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα και τα πρησμένα άκρα, δηλαδή γάμπες, πόδια και αστράγαλοι αλλά και δάχτυλα των χεριών. Άλλα συμπτώματα μπορούν να είναι δύσκαμπτες αρθρώσεις και μεταπτώσεις στο βάρος σου.

Οι πρώτες αλλαγές που μπορείς να κάνεις, σωστά μαντεύεις, είναι σχετικές με τη διατροφή σου καθώς και με τις καθημερινές σου συνήθειες.

Μείωσε την πρόσληψη νατρίου

Το αλάτι είναι από τα πρώτα πράγματα που καλό είναι να ελαχιστοποιήσεις, για πολλούς λόγους όχι μόνο για να καταπολεμήσεις την κατακράτηση υγρών. Μείνε μακριά από πολύ αλμυρά φαγητά, υψηλά κατεργασμένα τρόφιμα και junk food που οδηγούν τους ιστούς μας να κρατάνε νερό. Προσπάθησε να αντικαταστήσεις το αλάτι με άλλα μπαχαρικά, οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα, που θα δώσουν γεύση στο φαγητό σου.

Προσέθεσε κάλιο και μαγνήσιο στη διατροφή σου

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο σώμα σου. Ενδεικτικά κάποιες τέτοιες τροφές είναι οι μπανάνες, τα αβοκάντο, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Επιπλέον οι μπανάνες και οι πατάτες περιέχουν τη βιταμίνη Β6 που έρευνες έχουν διαπιστώσει πιθανή συσχέτιση με τη μείωση κατακράτησης υγρών στις γυναίκες, ιδιαίτερα πριν την περίοδο μας.

Μην παραλείπεις την πρωτεΐνη

Ένα από τα λάθη που κάνουμε όταν αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε δίαιτα είναι πως στην προσπάθεια μας να μειώσουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μας, μειώνουμε τις πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη βοηθά στην διατήρηση του αλατιού και του νερού εντός των αγγείων με αποτέλεσμα τα υγρά να μην διοχετεύονται στους ιστούς μας προκαλώντας πρήξιμο.

Πιες περισσότερο νερό

Ίσως σου ακούγεται αντιφατικό να πρέπει να πιείς νερό για να αποβάλεις νερό. Όμως το να πίνεις νερό μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την κατακράτηση υγρών παρόλο που δεν μπορεί να την καταπολεμήσει. Εστίασε σε υγρά που έχουν διουρητικές ιδιότητες όπως είναι το νερό φυσικά, το πράσινο τσάι ή και ο χυμός cranberry. Το να προσθέσεις ένα λεμόνι ή ένα φρούτο στο νερό σου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ενυδατώνεσαι βαθιά – η αφυδάτωση γίνεται αιτία κατακράτησης υγρών- αλλά και να επισκέπτεσαι συχνά το μπάνιο σου, μειώνοντας τα ποσοστά υγρών στο σώμα σου.

Απόλαυσε τον καφέ σου

Για πολλές από εμάς ο καφές είναι μια καθημερινή απόλαυση που δεν είμαστε έτοιμες να αποχωριστούμε. Και τα νέα είναι πολύ καλά γιατί δεν χρειάζεται τόσο δραστικά μέτρα παρά μόνο να τηρήσεις το διαχρονικό παν μέτρον άριστον. Ο καφές σε χαμηλή ποσότητα βοηθάει λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του αλλά σε μεγάλες ποσότητες θα ενισχύσει την κατακράτηση υγρών λόγω του ότι μας αφυδατώνει.

Βάλε περισσότερη κίνηση μέσα στη μέρα σου

Δεν είναι μυστικό η κίνηση κάνει σχεδόν τα πάντα καλύτερα και είναι μια wellness συμβουλή που διαβάζεις ξανά και ξανά κάτω από διάφορα θέματα. Από το να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να σηκώνεται ανά τακτά διαστήματα από την καρέκλα σου μέχρι το να βγαίνεις για καθημερινό περπάτημα ή να εντάξεις κανονικές προπονήσεις στο πρόγραμμα σου, όλα είναι ευπρόσδεκτα και μάλλον απαραίτητα. Η άσκηση βοηθάει τα αγγεία μας να διογκώνονται και κατ’ επέκταση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Λεμφικό μασάζ

Όταν μια δραστηριότητα που φέρνει κάτι από spa είναι ωφέλιμη στην υγεία μας, εμείς δεν λέμε όχι. Είτε επιλέξεις να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου κάνοντας μόνη σου ένα λεμφικό μασάζ είτε να επισκεφτείς έναν επαγγελματικό χώρο, η σύσφιξη που επιφέρει στους ιστούς είναι σίγουρα υπέρ σου.

Τέλος, η κατακράτηση υγρών μπορεί να έχει και άλλες αιτίες που σχετίζονται με ιατρικά θέματα, άσχετα από διαιτητικές και life style επιλογές. Αν παρατηρείς πως το πρόβλημα δεν υποχωρεί συμβουλέψου άμεσα έναν ιατρό που θα είναι σε θέση να σε βοηθήσει.

Διαβάστε επίσης:

7 φορές όπου οσκαρικοί ηθοποιοί δεν έκαναν και τόσο καλή επιλογή ρόλων

4 τρόποι για να κάνεις τον χώρο σου πολύ πιο φωτεινό

Πηγή: savoirville
TAGS: νερό