January Jones για κατάψυξη ωαρίων: Ήθελα απλώς να έχω την επιλογή

Η ηθοποιός, ήδη μητέρα ενός 11χρονου γιου, μιλά ανοιχτά για το τι την ώθησε να πάρει αυτή την απόφαση 

Η 44χρονη ηθοποιός January Jones ήταν καλεσμένη στο podcast Race to 35, όπου αποκάλυψε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

«Είχα ήδη τον γιο μου και ήθελα απλώς να μειώσω οποιαδήποτε πίεση προς τον εαυτό μου. Ως γυναίκες, φτιάχνουμε στο μυαλό μας έναν προγραμματισμό για το πώς φανταζόμαστε τη ζωή μας, το ενδεχόμενο ενός γάμου και της δημιουργίας οικογένειας. Κι εγώ είχα μια ιδέα, αλλά τίποτα δεν πηγαίνει ποτέ σύμφωνα με το σχέδιο. Ήθελα να το κάνω για να απαλλαγώ από το άγχος», εξήγησε η ηθοποιός.

Oύσα ανύπαντρη μητέρα, η Jones παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να περνά και πάλι από τη διαδικασία απόκτησης ενός μωρού. Εκμυστηρεύεται, ωστόσο, ότι η κατάψυξη ωαρίων της παρέχει μια σιγουριά για το μέλλον, σε περίπτωση που γνωρίσει κάποιον, ο οποίος θα ήθελε παιδιά.

«Τι θα συμβεί αν συναντήσω κάποιον και θέλει παιδιά; Θα πω: Λοιπόν είμαι μεγάλη και δεν μπορώ να κάνω; Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα κατεψυγμένα ωάρια ή μια παρένθετη μητέρα. Θέλω απλώς να έχω όλες τις επιλογές ανοιχτές».

«Όταν ξεκινάς, αισθάνεσαι πραγματικά χαμένος»

Μιλώντας για την προσωπική της εμπειρία, η Jones χαρακτήρισε την κατάψυξη ωαρίων ένα ζήτημα τόσο συναισθηματικό, όσο και οικονομικό. «Δεν είχα κανέναν και δεν ήξερα κανέναν που να το έκανε. Οι γιατροί μου δεν βοήθησαν. Οι πληροφορίες που μου έδωσαν ήταν χαοτικές. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι πραγματικά ευάλωτος και χαμένος πριν ξεκινήσεις. Είναι περίπλοκο».

Επιπλέον, η ηθοποιός ήρθε αντιμέτωπη με το ίδιο της το παιδί, στο οποίο έπρεπε να εξηγήσει την απόφασή της. «Μια μέρα, ο γιος μου μπήκε μέσα όταν έκανα τις ενέσεις [πρόκειται για ενέσεις ορμονών που συνταγογραφούνται με στόχο την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων πριν τη διαδικασία κατάψυξης] και με ρώτησε τι κάνω.

Δεν ήθελα να πιστεύει ότι είμαι άρρωστη, γι’ αυτό και προσπάθησα να του εξηγήσω. Αργότερα με ρώτησε ‘δηλαδή πόσα αδέρφια θα έχω;’. Ήταν αναστατωμένος.

Η 44χρονη ηθοποιός μίλησε ειλικρινά και για άλλη μια διάσταση αυτής της διαδικασίας, το οικονομικό κόστος. Όπως παραδέχτηκε, πρόκειται για μια δαπανηρή απόφαση, χωρίς κανένα σίγουρο αποτέλεσμα. «Κάποια στιγμή, ο γιατρός μου είπε ότι υπήρχε 15% πιθανότητα να επιβιώσουν τα ωάρια, κάτι που με έκανε να αναρωτηθώ αν όλο αυτό αξίζει τον κόπο. Σκέφτηκα: Γιατί πληρώνω, αν δεν πρόκειται να δουλέψει;».

Η σημασία του κοινωνικού περίγυρου

Τέλος, η Jones τόνισε τη σημασία της ύπαρξης ενός περιβάλλοντος υποστήριξης προς την γυναίκα που παίρνει την απόφαση να καταψύξει τα ωάριά της.

«Είναι σημαντικό να έχεις συναισθηματική υποστήριξη. Αυτό είναι που μου λείπει πραγματικά, το να μην έχω σύντροφο. Εύχομαι να υπήρχε κάποιος με τον οποίο στο τέλος της ημέρας θα μπορούσα να μοιραστώ τα πάντα», κατέληξε.

Πηγή: Savoir Ville