Γιατί χρειάζεσαι ένα detox από τα social media

Τα social media απορροφούν πολλή ενέργεια και χρόνο από τη ζωή σου. Περισσότερο από όσο ήδη νομίζεις. Μία αποτοξίνωση θεωρείται απαραίτητη επομένως.

Όσο κι αν θέλουμε να πείσουμε τον εαυτό μας πως δεν είμαστε εθισμένοι, τα social media είναι παντού. Σύμφωνα με μία έρευνα, το 73% των ανθρώπων περνά 2-3 ώρες τη μέρα στο κινητό του. Και αυτός είναι ένας μέσος όρος. Μέσα στο 2020, τα ποσοστά αυξήθηκαν λόγω του περισσότερου χρόνου στο σπίτι.

Τα επίπεδα άγχους αλλά και απομόνωσης που παράγουν τα social media αντισταθμίζονται με τη ντοπαμίνη που εξωτερικεύεται όταν παίρνεις likes ή direct messages.

Η ντοπαμίνη ευθύνεται για το χαρούμενο, στιγμιαίο όμως, συναίσθημα που έχεις κατά τη διάρκεια του φαγητού ή ...του τζόγου. Μπορεί αν νιώθεις μία προσωρινή ευτυχία αλλά τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα, αναζητώντας τα αμέσως επόμενα. Γι' αυτό και ο άγχος, η κατάθλιψη ή και ο εθισμός από τα social media.

Τώρα λοιπόν που συνειδητοποίησες πως το έχεις νιώσει κι εσύ έστω και για κάποιο διάστημα, χρειάζεσαι σίγουρα ένα detox.

Κάνε κάτι για σένα
Ντοπαμίνη υπάρχει στην εκπαίδευση, στην άσκηση και την περιπέτεια επίσης. Αντί λοιπόν να περιμένεις να πάρεις χαρά από την οθόνη σου, βγες εκεί έξω και κάνε κάτι για εσένα. Όταν μαθαίνεις κάτι καινούριο, έστω με συνθήκες zoom, χαίρεσαι αλλά υπάρχει και ένα ουσιαστικό απόθεμα έπειτα από αυτό. Επένδυσε σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τη γυμναστική. Το τρέξιμο, το περπάτημα ή λίγες ασκήσεις στο σπίτι μπορούν να σου αλλάξουν την καθημερινότητα. Απελευθερώνονται οι χρήσιμες ενδορφίνες που καταπολεμούν το άγχος και τους πόνους. Βρες το πρόγραμμα που σου αρέσει και ακολούθησε το. Αν πάλι είσαι φαν της περιπέτειας, μπορείς να πας για πεζοπορία ή για κολύμπι και εξερεύνηση. Αυτό θα απελευθερώσει το μυαλό σου από όσα το κρατάνε "δέσμιο" καθημερινά.

Κάνε κάτι για τους γύρω σου
Τα θετικά συναισθήματα δεν τα λαμβάνεις μόνο φροντίζοντας εσένα, αλλά και τους γύρω σου. Αν τόσο καιρό αναρωτιόσουν τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις πως προσφέρεις με κάποιο τρόπο, ήρθε η στιγμή να το κάνεις. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη ούτε πολλή οργάνωση. Μπορείς να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό από σήμερα κιόλας Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι για να βοηθήσεις ενώ αν θέλεις να το κάνεις πιο ελεύθερα, μπορείς να δίνεις φαγητό ή ρούχα σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Όταν βλέπεις την πραγματικότητα, η online εκδοχή της δεν μοιάζει τόσο ιδανική. Αρχίζεις να την απομυθοποιείς και να είσαι περισσότερο παρών σε όσα συμβαίνουν γύρω σου.

Μάθε λοιπόν να είσαι εδώ, όσο είσαι εδώ. Το 2020 πέρασε, εκμεταλλεύσου τη φετινή χρονιά για μία καλύτερη εκδοχή της καθημερινότητας σου.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτά τα 10 outfits αποδεικνύουν ότι το λευκό πουκάμισο θα είναι πάντα στα SOS

Γιατί είναι κακή ιδέα το να φας σοκολάτα πριν κοιμηθείς;

Πηγή: Savoirville
TAGS: social media