Γιατί να εντάξεις 10 λεπτά διαλογισμού στην καθημερινότητά σου

Τρέχεις και δεν φτάνεις με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι δεν έχεις χρόνο ούτε για ένα σύντομο δεκάλεπτο διαλογισμού; Και εγώ. Σκέφτεσαι πού θα βρεις ένα ήσυχο και γαλήνιο μέρος που δε θα σε ενοχλήσει τίποτα και κανεις; Συν, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κάνεις διαλογισμό; Χρειάζεσαι ένα ιδιαίτερο κερί, μουσική, outfit; Τόσες και άλλες τόσες ερωτήσεις στριφογυρίζουν στο κεφάλι μας όταν σκεφτόμαστε το concept του διαλογισμού.

Όμως, σύμφωνα με τη Dr Elise Bialylew, συγγραφέα του The Happiness Plan, ακόμη και 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα είναι αρκετά για να επωφεληθείς. Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με το διαλογισμό και όσα προσφέρει.

Πού έχει τις ρίζες του; 
Παρόλο που ο διαλογισμός ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει χιλιάδες χρόνια πριν. Σύμφωνα με τη Psychology Today, αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο διαλογισμός ξεκίνησε την 5η χιλιετία π.Χ. Έχει θρησκευτικές ρίζες στην Αρχαία Αίγυπτο, Κίνα αλλά και στον Ιουδαϊσμό, Ινδουισμό, Σιχισμό και Βουδισμό. Κατά τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ καθώς εξαπλώθηκε σε όλη την έκταση της Ασίας όλο και περισσότεροι άνθρωποι τον ενστερνίστηκαν.

Ποια είναι τα οφέλη του διαλογισμού σύμφωνα με την επιστήμη; 
Ο διαλογισμός προσφέρει ευεργετικά οφέλη για το σώμα και τη ψυχή. Η μείωση του στρες είναι ένας λόγος που πολλοί ξεκινούν διαλογισμό. Σύμφωνα με έρευνα, ο διαλογισμός mindfulness meditation μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα στρες από νευρογενή φλεγμονή. Επίσης, άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι ο διαλογισμός βοηθά στη μείωση συμπτωμάτων ανησυχίας σε άτομα που βιώνουν Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή. Επίσης, ο διαλογισμός βοηθά στη μείωση συμπτωμάτων της κατάθλιψης και στην αύξηση της ενσυνείδησης και της αυτοεκτίμησης. Παράλληλα, ο διαλογισμός βοηθά στη βελτίωση συνηθειών ύπνου αλλά και στην καταπολέμηση εξαρτήσεων δίνοντας έμφαση στην ενσυνείδηση, τα συναισθήματα και τις ορμές.

Πώς κάνουν τα 10 λεπτά τη διαφορά; 
Η έρευνα της Dr Elise Bialylew δείχνει ότι τα 10 λεπτά καθημερινού διαλογισμού είναι αρκετά έτσι ώστε οι άνθρωποι να δουν σημαντική διαφορά στην προσωπική τους ζωή. Συγκεκριμένα, είδαν αύξηση θετικών συναισθημάτων, αυτοεκτίμησης, και εστίασης αλλά και μείωση αρνητικών συναισθημάτων και στρες.

Αν θες να δεις διαφορά, είναι προτιμότερο να είσαι συστηματική στο δεκάλεπτο διαλογισμό. Έτσι θα ξέρεις ότι αυτό το χρονικό διάστημα είνα ιαφιερωμένο σε εσένα και στην αυτοβελτίωσή σου.

Πώς να ξεκινήσεις;
Η Dr Bialylew προτείνει να ξεκινήσεις σε έναν ήσυχο χώρο καθώς θα σε βοηθήσει περισσότερο στα πρώτα στάδια, ωστόσο προτείνει στους ανθρώπους να εντάσσουν τον διαλογισμό στην καθημερινότητά τους όπως στις σχέσεις τους, στα γεύματα, τη γυμναστική και τη δουλειά τους έτσι ώστε να προσκομίσουν τα οφέλη του ολιστικά.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο που ξεκινά το ταξίδι του στον διαλογισμό. Για παράδειγμα, το Headspace ή το Calm είναι πολύ βοηθητικές προκειμένου να σε εισάγουν στον κόσμο του διαλογισμού. Ωστόσο, ακόμη και online μπορείς να βρεις αρκετό υλικό που θα σε μυήσει στο mindfulness. Αν προτιμάς να μην χρησιμοποιείς την τεχνολογία, δοκίμασε να βγεις στη φύση και να επικεντρωθείς στους ήχους της. Έχει αποδειχτεί ότι οι ήχοι της φύσης είναι πιο ευεργητικοί απ’όσο νομίζουμε.

Η πιο κοινή λανθασμένη αντίληψη για το διαλογισμό
Αρκετοί νομίζουν ότι ο διαλογισμός σε βοηθά να αποβάλλεις σκέψεις από το μυαλό σου. Αυτή η αντίληψη πολλές φορές αποθαρρύνει άτομα που είναι νέα στον χώρο καθώς βλέπουν ότι είναι δύσκολο να διώξουν σκέψεις. Αντίθετα, ο διαλογισμός σε βοηθά να γίνεις κυρίαρχος των σκέψεών σου δίνοντας σου μια νέα αντίληψη πώς να χειρίζεσαι και να αποδέχεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Διαβάστε ακόμη:

- Μήπως το beauty sleep είναι πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζεις;

- 5 τροφές με λιγότερες από 50 θερμίδες που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Πηγή: Savoirville