Γιατί η συνέντευξη Μέγκαν και Χάρι δεν μπορεί να αλλάξει τη βρετανική μοναρχία

του William Booth *

Στην περίφημη συνέντευξή τους στην Οπρα Γουίνφρι, ο Χάρι και η Μέγκαν χαρακτήρισαν τη βρετανική βασιλική οικογένεια παγερή, απόμακρη, αποδυναμωμένη και δυσλειτουργική – με άλλα λόγια, όλα τα στοιχεία με τα οποία περιγράφεται η μοναρχία στη σειρά του Netflix “The Crown”.

Αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως στη συνέντευξη είναι ότι δείχνει πως η μοναρχία δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη της και παραμένει εκτός κλίματος σε θέματα όπως η πνευματική υγεία και ο ρατσισμός.

Είχε δημιουργηθεί η ελπίδα ότι η Μέγκαν και ο Χάρι θα δρούσαν ως καταλύτες αλλαγής – ότι η παρουσία στη βασιλική οικογένεια μιας αμερικανίδας φεμινίστριας με μικτή καταγωγή θα ταρακουνούσε λίγο τα πράγματα. Και όταν το ζευγάρι ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα εγκατέλειπε τον παραδοσιακό του ρόλο, υπήρξε απογοήτευση μεταξύ των οπαδών μιας πιο μοντέρνας μοναρχίας.

Στη συνέντευξή τους, όμως, η Μέγκαν και ο Χάρι δήλωσαν ρητά ότι δεν είχαν καμιά στήριξη από το παλάτι. Θύμισαν έτσι τη συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα του Χάρι το 1995 στο BBC: η Νταϊάνα είχε μιλήσει εκεί για τη βουλιμία της και για το γεγονός ότι δεν είχε στήριξη ούτε από το παλάτι ούτε από τον σύζυγό της, που είχε εξωσυζυγικό δεσμό. Δύο χρόνια αργότερα, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο.

Η Μέγκαν είπε ότι είχε την πλήρη στήριξη του Χάρι, αλλά ότι η συμπεριφορά του παλατιού την έκανε να θέλει να αυτοκτονήσει. Ο Χάρι, από την πλευρά του, αποκάλυψε ότι ο πατέρας του σταμάτησε κάποια στιγμή να σηκώνει το τηλέφωνο και συνέβαλε στο να κοπούν τόσο η οικονομική του στήριξη όσο και η προστασία του.

Κι ύστερα υπήρξε η μεγαλύτερη βόμβα από όλες: η αποκάλυψη της Μέγκαν πως όταν ήταν έγκυος με το πρώτο της παιδί, ένα μέλος της οικογένειας εξέφρασε την ανησυχία του για το χρώμα που θα είχε το δέρμα του μωρού που θα γεννιόταν. Αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα για το κύρος της βασιλικής οικογένειας, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Αμερική.

Το ζευγάρι αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο ήταν αυτό το μέλος της οικογένειας. Σύμφωνα με την Οπρα, όμως, δεν είναι ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ ούτε ο πρίγκιπας Φίλιππος. Είναι πιθανό, έτσι, να πρόκειται είτε για τον Κάρολο είτε για τον αδελφό του Χάρι, τον Ουίλιαμ.

Προστατεύοντας τη βασίλισσα και τον σύζυγό της, που βρίσκεται στο νοσοκομείο, το ζευγάρι προστατεύει και τον εαυτό του. «Αν είχαν τολμήσει να επιτεθούν στη βασίλισσα, θα είχαν δημιουργήσει ένα κύμα συμπάθειας υπέρ της», λέει ο ιστορικός της βασιλικής οικογένειας Ρόμπερτ Λέισι.

Ο Κάρολος όμως δεν είναι τόσο δημοφιλής και η συνέντευξη μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του.

H κριτική στον Τύπο αποτελεί μια συνήθη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί και οι διασημότητες και το ζευγάρι επέκρινε έντονα τα ταμπλόιντ. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα εδώ.

Τα λαϊκά έντυπα της Βρετανίας δίνουν στους αναγνώστες αυτό που θέλουν, δηλαδή ζουμερά, πικάντικα βασιλικά νέα. Οι αναγνώστες θεωρούνται πατριώτες, εθνικιστές και φιλομοναρχικοί. Οι άνθρωποι που έκλαιγαν στην κηδεία της Νταϊάνα είναι οι ίδιοι που αγοράζουν κάθε μέρα την Daily Mail και διαβάζουν τα κουτσομπολιά.

Ο Χάρι έκανε μια σαφή διάκριση. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μισαλλόδοξο, είπε, ενώ ο βρετανικός Τύπος είναι. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν τα ρατσιστικά ταμπλόιντ χωρίς τους πρόθυμους αναγνώστες τους;

(*) Ο Ουίλιαμ Μπουθ είναι αρθρογράφος της Washington Post - Πηγή: Washington Post

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ