Eva Green: Το κορίτσι του James Bond «πληρώνει» την αγένειά της – Η ντίβα «ταπεινώθηκε» στο δικαστήριο

Η ηθοποιός «ταπεινώθηκε» από τη δημοσιοποίηση των προσωπικών της μηνυμάτων στη δικαστική αίθουσα

Δεν είναι περίεργο που η Γαλλίδα ηθοποιός, Εύα Γκριν, ανησυχεί για το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως αγενής. Πρόκειται για μια κατηγορία, που, αναμφισβήτητα, μπορεί να «στιγματίσει» την καριέρα της. 

Σίγουρα, είναι άδικο για την ηθοποιό να την αποκαλούν «σέξι χωριάτισσα». Έτσι, ακριβώς, αναφέρθηκε η Γαλλίδα ηθοποιός στους εργαζόμενους του συνεργείου στο πλατό της ταινίας «A Patriot», ένας ισχυρισμός που απορρίφθηκε, σύμφωνα με κείμενα που διαβάστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. 

Η Εύα Γκριν, γνωστή σε πολλούς ως το «Bond girl» του Casino Royale, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση μιας δικαστικής διαμάχης για την αμοιβή της, για την ταινία «A Patriot», ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας στο οποίο θα υποδυόταν μια στρατιώτισσα. Η ταινία ακυρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, αλλά η Γκριν διεκδικεί τα χρήματά της. Η White Lantern Films, η εταιρεία παραγωγής της ταινίας, αντιδικεί με την ηθοποιό και έχει αναφέρει περιπτώσεις αγένειάς της, προκειμένου να αποδυναμώσει την ίδια και τις κατηγορίες της. 

Η ηθοποιός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τη «γλώσσα» της, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δικαστική αίθουσα. Σε ένα μήνυμά της αποκάλεσε την ταινία «γ… εφιάλτη» και είπε σε έναν συνεργάτης της: «Έπρεπε να φύγουμε». Η ηθοποιός αρνήθηκε σθεναρά ότι σαμποτάρισε την παραγωγή ή ότι την εγκατέλειψε. «Έχω έναν πολύ άμεσο τρόπο να λέω τα πράγματα», φέρεται να είπε στη δικαστική αίθουσα. «Δεν περίμενα να παρουσιαστούν τα μηνύματά μου στο WhatsApp στο δικαστήριο. Είναι ήδη πολύ ταπεινωτικό».

Σε άλλο σημείο των μηνυμάτων, η ηθοποιός φέρεται να συζήτησε το ενδεχόμενο να αγοράσει τα δικαιώματα του σεναρίου και να γυρίσει την ταινία με δικό της συνεργείο. Η Γκριν είπε στο δικαστήριο: «Μερικές φορές λες πράγματα που δεν εννοείς. Μισείς κάποιον, λες, ‘’θα τον σκοτώσω αυτόν τον άνθρωπο’’. Θα σκοτώσεις αυτό το άτομο; Όχι. Είναι μια κραυγή της καρδιάς…». 

Το δικαστήριο θα κρίνει την τύχη της συγκεκριμένης υπόθεσης, ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να σταθεί κανείς στο γεγονός γιατί η αγένεια αντιμετωπίζεται τόσο σοβαρά, με πιο επιζήμιες συνέπειες, όταν συνδέεται με μια γυναίκα, από ότι με έναν άνδρα; 

Η σημασία του να μην είσαι «αγενής» εμπεδώνεται σε πολλά κορίτσια, πριν προλάβουν να σχηματίσουν τις πρώτες τους λέξεις. Συχνά, η αποφυγή της ταμπέλας «αγενής» σημαίνει να μην εκφράζεις τη διαφωνία σου, να μην εκφράζεις τη δυσφορία σου ή να συγκαλύπτεις τα αρνητικά συναισθήματά σου,  προκειμένου να κάνεις τους άλλους να νιώθουν άνετα. Τα αγόρια μπορεί να διδάσκονται το ίδιο, αλλά τα στερεότυπα του φύλου τους παρέχουν την ελευθερία να είναι ατίθασα ή απότομα, χωρίς να δέχονται τόση πίεση. Και όταν ενηλικιώνονται, αυτό το διπλό πρότυπο έχει ως αποτέλεσμα η λέξη «αγενής» να χρησιμοποιείται ως όπλο κατά των γυναικών.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, αυτό δεν είναι ένα κομμάτι που υποστηρίζει το δικαίωμα να είναι κανείς απαίσιος με τους άλλους. Στην πραγματικότητα, ο χώρος εργασίας, ένα περιβάλλον γεμάτο επιβεβλημένες ιεραρχίες και διαφορετικές δυναμικές εξουσίας, είναι ένα μέρος όπου η «αγένεια» είναι ιδιαίτερα ακατάλληλη. Οι φυσικές διαφωνίες και οι κακές μέρες είναι φυσιολογικές, αλλά η επιθετική συμπεριφορά ενός συναδέλφου πρέπει να αμφισβητείται. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν πλέον αυστηρότερες κοινωνικές συνέπειες για τις ίδιες συμπεριφορές.

Πηγή: skai.gr