Εκθέσεις κομψοτεχνημάτων υαλουργίας των Wirkkala και Zuccheri στη Βενετία

Διακόσια ιστορικής σημασίας κομψοτεχνήματα υαλουργίας που προκαλούν δέος αναδεικνύουν σε διπλή έκθεση στη Βενετία την τεχνουργία Venini Murano και τους σχεδιαστές Tapio Wirkkala και Toni Zuccheri. Οι δύο εκθέσεις φιλοξενούνται στο Le Stanze del Vetro στη νήσο San Giorgio Maggiore στη λιμνοθάλασσα και ιχνηλατούν τα βήματα του Φινλανδού και του Ιταλού σχεδιαστή ιδιαιτέρως την περίοδο των πιο μετασχηματιστικών χρόνων του φούρνου Venini, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960.

Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «Tapio Wirkkala at Venini» παρουσιάζει τη δουλειά του φημισμένου Φινλανδού σχεδιαστή, ο οποίος μετά το ντεμπούτο στην Μπιενάλε της Βενετίας του 1966 κέρδισε μεγάλο θαυμασμό για τα κομψά έργα του. Η πλούσια σκανδιναβική εμπειρία του στην υαλουργία επέτρεψε στον καλλιτέχνη να συνδυάσει τη δική του κουλτούρα με την τυπική μουράνο τεχνουργία.

Η δεύτερη, η «Toni Zuccheri at Venini», παρακολουθεί την εξέλιξη των πειραματισμών του Zuccheri με το υλικό και τη διαδικασία μορφοποίησης του γυαλιού. Ως σπουδαστής αρχιτεκτονικής, προσκλήθηκε στην υαλουργία Venini για να δημιουργήσει σε γυαλί ένα «βιβλίο αλληγορικών μύθων με τις συνήθειες των ζώων»·το οποίο και παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας του 1964. Αυτό συνοδεύτηκε από πολλές σειρές βάζων στα οποία εξερευνούσε τις πιθανότητες διαφάνειας. Τη διετία 1967-68 ακολούθησαν νέα έργα σε αδιαφανές γυαλί, εμπνευσμένα από λαχανικά και τη δεκαετία του 1970 απρόβλεπτες παραλλαγές. Παράλληλα, δημιουργούσε βιτρό για – και με – τον αρχιτέκτονα Gio Ponti τη δεκαετία του 1960.

Μια αίθουσα προβολής βίντεο με δύο ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στις δύο εκθέσεις – ολοκληρώνονται στις 13 Μαρτίου 2022 – καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Le Stanze del Vetro: το «Toni Zuccheri Pezzi Sparsi» της Marta Pasqualini και το «Τapio Wirkkala, the man who designed Finland». Διατίθενται, παράλληλα και κατάλογοι των δύο εκθέσεων από τον ονομαστό οίκο εκδόσεων τέχνης Skira.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ