Κλείσιμο

Είσαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον; Κάνε μία παύση, λέει η ειδικός

H ανάγκη να οργανώσουμε το μέλλον μας μπορεί άθελά μας να μας κρατήσει μακριά από την ευτυχία και τις χαρούμενες στιγμές του τώρα

H ανάγκη να είμαστε και να νιώθουμε καλά και να οργανώσουμε το μέλλον μας μπορεί άθελά μας να μας κρατήσει μακριά από την ευτυχία και τις χαρούμενες στιγμές του τώρα.

Σύμφωνα με τη Lia Avellino, ψυχολόγο, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πίεση για να δημιουργήσουν μια ζωή όσο πιο κοντά στην τελειότητα, όπως ορίζουν την τελειότητα οι ίδιοι.

Αν νιώθεις την ανάγκη να εξασφαλίσεις τη δουλειά των ονείρων σου, και παράλληλα να βρεις τον ιδανικό σύντροφο, να έχεις έναν στενό κύκλο υποστηρικτικών φίλων και, γενικά, να κάνεις τικ σε όλα τα κουτάκια που υποθέτει κανείς ότι συνεισφέρουν σε μια ποιοτική ζωή, μπορεί κάλλιστα να νιώθεις ότι τρέχεις σε μία ρόδα για χάμστερ.

Ακόμα κι αν όλα αυτά τα κουτάκια σου είναι τικαρισμένα, ο τροχός του χάμστερ δεν σταματά, γιατί στο μυαλό σου υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης και αυτό είναι ένας τεράστιος φαύλος κύκλος που μόλις ξεκίνησε.

Γι’ αυτό η Avellino θέλει να σταματήσουμε να είμαστε απαιτητικοί, να αποδεχτούμε το "αρκετά καλό" και να βρούμε μια αίσθηση ευτυχίας με αυτό που ήδη έχουμε.

«Ο στόχος του «αρκετά καλού» είναι να διευρύνει την οπτική όχι μόνο για να εντοπίζουμε τις ελλείψεις, αλλά και να κοιτάμε και την πληρότητα», λέει η Avellino.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ενδοσκόπηση και η πρόθεσή μας να δουλέψουμε με τον εαυτό μας και τη ζωή μας δεν αξίζει τον κόπο, αλλά το να κυνηγάμε συνεχώς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας μπορεί να είναι εξουθενωτικό.

Λοιπόν, ποια είναι η σωστή ισορροπία;
Σύμφωνα με την Avellino, η ελπίδα για το μέλλον είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να είναι χρήσιμο για τη διάθεσή μας και τους στόχους μας αλλά είναι δίκοπο μαχαίρι αφού η προσήλωση στο αύριο μπορεί να κρύψει όλα όσα μπορούμε να μάθουμε και να εκτιμήσουμε σήμερα.

«Εάν κολλήσουμε σε μία διάθεση θετικότητας για το μέλλον -κάτι που είναι καλό- δεν θα είμαστε όσο συνδεδεμένοι χρειάζεται με αυτό που ήδη έχουμε -κάτι που είναι απαραίτητο», λέει η Avellino.

Λοιπόν, να είσαι αισιόδοξος, αλλά μην επιτρέψεις σε αυτή τη θετική διάθεση και ματιά να σε κρατήσει μακριά από αυτό που συμβαίνει στο παρόν – ακόμα κι αν δεν αγαπάς τον τρόπο που ζεις το παρόν. «Μια γεμάτη ζωή δεν σημαίνει συνέχεια μόνο ευτυχία», λέει η ειδικός. «Η ευτυχία είναι ένα φευγαλέο συναίσθημα. Ζωή σημαίνει να αισθάνεσαι τον φόβο, τη λύπη, τη θλίψη, τον θυμό».

Συνέχισε να αντιμετωπίζεις με αισιοδοξία το μέλλον αλλά κάνε συχνά έναν απολογισμό που αφορά τη ζωή σου στο παρόν.

Διαβάστε ακόμα: 

Αγαπάτε κατάλληλους

Πώς να δώσεις τέλος σε μια σχέση πριν γίνει τοξική

 

Πηγή: savoirville.gr