Αυτές είναι οι δέκα διαφορές του σεξ από τον έρωτα – Τα «σημάδια» και πότε έρχεται η αγάπη

Η διαφορά μεταξύ του έρωτα και του σεξ είναι ότι το δεύτερο ανακουφίζει από την ένταση, ενώ ο έρωτας την προκαλεί

Ας το παραδεχτούμε. Όλοι μας λίγο – πολύ έχουμε αναρωτηθεί αν ήταν έρωτας ή μια φάση της μιας βραδιάς. Ήταν εκείνος που σε μπέρδεψε και σε έκανε να αισθανθείς κάτι παραπάνω. Ήταν εκείνη που στην αρχή της γνωριμίας σας, σε έφερε αντιμέτωπο με αυτό το δίλημμα. Τελικά που έγκειται όμως η διαφορά;

Θα μου πεις στον έρωτα έχουμε το συναίσθημα ενώ στο σεξ κατά αποκλειστικότητα την ερωτική επαφή και ιδανικά την σωματική ικανοποίηση. Ωραία όλα αυτά, και ενώ μόλις τα βάλαμε στα κουτάκια τους, η ιστορία έχει δείξει πως δεν είναι τόσο απλή υπόθεση τελικά το να τα διαχωρίσεις. Γιατί όπως λέει και το γνωστό τραγούδι: «Άλλο αγάπη και άλλο σεξ, άλλο θέλω κι άλλο θες». Τη συνέχεια των στίχων, μπορείς εύκολα να την αναζητήσεις.

Το θέμα όμως είναι άλλο. Το θέμα είναι να ανακαλύψουμε τα σημάδια που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως κάνουμε έρωτα και πως τελικά, ίσως αυτό που ξεκίνησε ως ένα καλό κρεβάτι, αλλάζει μέσα από την ίδια την ερωτική πράξη. Ή και όχι.

  • Μίλα μου «τρυφερά»

Εν αντιθέσει με το «μίλα μου βρόμικα», εδώ το πιο προφανές σημάδι είναι οι λέξεις τρυφερότητας και αγάπης κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Διαφορετικά, επιστρέφουμε στο «μίλα μου βρόμικα» ή μη μου μιλάς καθόλου. Στην περίπτωση μιας απλής ερωτικής πράξης, η διαδικασία εμπεριέχει απουσία συναισθήματος και σχεδόν διεκπεραιωτικά η λεκτική επικοινωνία δεν επιδιώκει τίποτα παραπάνω από το να είναι πεζή.

  • 100% σωματική επαφή

Τι εμπεριέχει μια απλή συνεύρεση; Ευχαρίστηση, κορύφωση, προσωπική ικανοποίηση. Αν τώρα σε όλο αυτό προσθέσουμε την επιθυμία για αγγίγματα σε όλο το σώμα, αν θέλουμε να μοιραστούμε «ατέλειες» και «τέλεια» χάδια, αν νιώθουμε πως δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα χέρια μας μακριά από αυτό το πρόσωπο και αυτό το σώμα, τότε ναι, έχει γίνει ήδη το βήμα προς το κάτι παραπάνω συναισθηματικά.

  • Before and after sex

Το γνωστό τρίπτυχο «Ψεκάστε, σκουπίστε,τελειώσατε», είναι μια καλή φράση για να περιγράψει πως δεν μοιάζει ο έρωτας. Ο χρόνος που επιδιώκεις ή αποζητάς να περάσεις στο πριν αλλά και ως παρέα στο μετά, είτε πρόκειται για αγκαλιά, είτε για συζήτηση, είτε για ύπνο, είναι ένα σημαντικό σημάδι μιας εντονότερης σύνδεσης. Και μπορεί να μην είναι συνώνυμο του έρωτα, νοιάξιμο, ενδιαφέρον και φροντίδα όμως σίγουρα είναι.

  • «Αν σου αρέσει, μου αρέσει»

Κοινώς, η ικανοποίηση μου πηγάζει σημαντικά και μέσα από την δική σου. Αν το μυαλό μας είναι μόνο στο κρεβάτι, τότε αλήθεια, λίγο θα μας νοιάξει η ευχαρίστηση του άλλου. Αν από την άλλη, διαπιστώνουμε πως αφιερώνουμε χρόνο για να ρωτήσουμε πώς νιώθει, τι του/ της αρέσει και φυσικά τι μας αρέσει, είναι μια σημαντική διαφορά μεταξύ του έρωτα και της απλής ερωτικής επαφής.

  • «Μ’ αρέσει το μυαλό σου»

Αρχικά ας αναφέρουμε πως καλύτερο κοπλιμέντο δεν θα βρεις και σε δεύτερη φάση ας παραδεχτούμε πως ωραία τα σχόλια για το πόσο σέξι είμαστε, πόσο καλοί εραστές και πάει λέγοντας, αλλά όλα αυτά αφορούν ένα basic menu ερωτικής «συνεύρεσης». Αν συνοδεία όλων αυτών ο ένας από τους δύο ή και οι δύο συνεχώς αναφέρουν στοιχεία της προσωπικότητας του άλλου, αν επαινούν τον τρόπο σκέψης αλλά και έκφρασης, τότε ναι, πρόκειται για πετυχημένη συνταγή η οποία φανερώνει πως ο ένας από τους δύο ή και οι δύο ενδιαφέρονται για πολλά περισσότερα.

  • Φιλί

Θα γίνω αναμενόμενη, ίσως και κυνική αλλά ομολογώ πως δεν θα βαρεθώ ποτέ να λέω πόσο σημαντική είναι η αξία ενός φιλιού. Το να υπάρχει η απουσία του στο σεξ είναι οκ, δεδομένου ότι το φιλί δημιουργεί οικειότητα οπότε αντιλαμβάνεσαι πως δεν το επιζητούν όλοι αυτό. Αν από την άλλη τα φιλιά γίνονται διαρκείας, αν μοιάζουν πιο ενδιαφέρον και από το σεξ, τότε guess what; Υποβόσκει συναίσθημα.

  • «Να σου πω λίγο με τα μάτια;»

Μη μπερδεύεσαι. Μπορεί να λέμε πως η οπτική επαφή είναι ένα σημάδι σεξουαλικής έλξης αλλά εκείνη η παρατεταμένη οπτική επαφή που μας κάνει να νιώθουμε πως θέλουμε να ανοιχτούμε ή να πούμε τα πάντα με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, προσπαθώντας παράλληλα να εξερευνήσουμε και το βλέμμα του άλλου, δεν υπάρχει στο απλό σεξ. Αν υπάρχει λοιπόν έρωτας κάπου στο βάθος, μπορείς άνετα να συνευρεθείς ερωτικά και με τα μάτια. Αν σου ακούγεται αφύσικο, ρώτα ανθρώπους που το έχουν βιώσει. Ίσως να μάθεις κάτι, ίσως να αναθεωρήσεις και πολλά από όσα γνώριζες έως σήμερα για τις σχέσεις.

  • Δεν με ενοχλεί να νιώθω ευάλωτη

Το να μπορούμε να δείξουμε χωρίς ντροπή πως βιώνουμε την σεξουαλική επαφή, να μιλάμε για τις ανασφάλειες μας, η ανάγκη να μην κρύβουμε τις αδυναμίες μας σκεπτόμενοι πως μπορεί να φύγουν αν εκτεθούμε, είναι δείγμα εμπιστοσύνης και ευχαρίστησης που σημαίνει πως στο κρεβάτι επιδιώκουμε τελικά να μοιραστούμε κάτι παραπάνω από το προφανές.

  • Από αγκαλιές πως τα πάμε;

Οι αγαπημένες μου, κι αυτό γιατί μέσα από αυτές μπορείς να μάθεις πολλά. Ίσως και τα περισσότερα. Στην σεξουαλική επαφή που δεν επιδιώκει το κάτι παραπάνω, το στοιχείο της αγκαλιάς μπορεί να αποφεύγεται εσκεμμένα για να μη δημιουργήσει βαθύτερη επαφή. Από την άλλη, αν αποζητάμε την αγκαλιά σίγουρα έχουμε έναν καλό λόγο για να σκεφτούμε πως κάτι παραπάνω υπάρχει εδώ πέρα από μια απλή σεξουαλική πράξη.

  • Αν δεν γίνει μια φορά, θα υπάρξει επόμενη

Η ειδοποιός διαφορά στην τελευταία σημαντική παρατήρηση είναι ότι αν σε θέλω, κι αν με θέλεις, κι αν δεν κάτσει να έρθουμε πιο κοντά, τότε είναι οκ. Γιατί σε θέλω και με θέλεις και γιατί το σεξ είναι πολύ λίγο για να περιγράψει το κάτι παραπάνω που έχει δημιουργηθεί μεταξύ μας. Κάποιες φορές (είμαι σίγουρη πως θα το έχεις παρατηρήσει) απλώς σου αρκεί να νιώθεις έντονα κάποια πράγματα. Κι ας μένουν στο συναίσθημα.

Ένα πρόσφατο ταξίδι μου στην Ιταλία, ένα βιβλίο και ο συγγραφέας αυτού, υπήρξαν αρκετά για να με παραπέμψουν στην εξής φράση: «Η διαφορά μεταξύ του έρωτα και του σεξ είναι ότι το δεύτερο ανακουφίζει από την ένταση, ενώ ο έρωτας την προκαλεί». Αν αυτό λοιπόν δεν τα συνοψίζει όλα, τότε τι; Σε ευχαριστώ Woody Allen. Κυρίως για εκείνο το πορτοκαλί σου εξώφυλλο.

Πηγή: Savoir Ville