Από το Χόλιγουντ στη Μαγιόρκα: Πώς οι διάσημοι μετέτρεψαν το νησί σε κινηματογραφικό προορισμό

Από τους Michael Douglas και Catherine Zeta-Jones μέχρι την πρόσφατη άφιξη του σκηνοθέτη Ruben Östlund, πολλοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες επιλέγουν να ζήσουν στο νησί των Βαλεαρίδων

Η απόκτηση ενός σπιτιού στη Μαγιόρκα μπορεί να είναι ένα μακρινό όνειρο για τους περισσότερους από εμάς, αλλά τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς ακινήτων δεν επηρεάζουν όσους διαθέτουν χρήματα. Τα μεγάλα ακίνητα και τα σπίτια στα χωριά του νησιού έχουν γίνει πόλος έλξης για επιχειρηματίες, κοσμικούς και, πιο πρόσφατα, παγκοσμίου φήμης ηθοποιούς. Ο Μάικλ Ντάγκλας ήταν από τους πρώτους που αποφάσισε να επενδύσει στο συγκεκριμένο μέρος. Αποβιβάστηκε στο νησί τη δεκαετία του 1980 με την πρώτη του σύζυγο, Diandra Lucker, η οποία είχε περάσει τα καλοκαίρια των παιδικών της χρόνων στη Μαγιόρκα. Το ζευγάρι αναζητούσε ένα ήρεμο μέρος, μακριά από το άγχος του Χόλιγουντ. Με 4 εκατ. ευρώ αγόρασαν το κτήμα S'Etaca, ένα συγκρότημα 100 εκταρίων του 19ου αιώνα, τα επτά κτίρια του οποίου περιλαμβάνουν 11 υπνοδωμάτια και 10 μπάνια.

Ο έρωτάς τους κράτησε άλλα 11 χρόνια πριν αποφασίσουν να χωρίσουν και να μοιραστούν το κτήμα μεταξύ τους, για έξι μήνες ο καθένας. Πέρασαν χρόνια εναλλάσσοντας τα καλοκαίρια τους στο νησί, μέχρι που αποφάσισαν να βγάλουν το κτήμα προς πώληση. Τελικά, ο ηθοποιός αποφάσισε να παραμείνει στη Μαγιόρκα. Πριν από μερικά χρόνια, αγόρασε το μερίδιο της πρώην συζύγου του στο κτήμα, το οποίο ήταν προς πώληση για ένα διάστημα, και έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης του ακινήτου, το οποίο έχει χρησιμεύσει ως σκηνικό για πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ο ηθοποιός και η σύζυγός του, η ηθοποιός Catherine Zeta-Jones, μαζί με τα δύο τους παιδιά, βρίσκονται στο νησί κάθε καλοκαίρι. Περπατούν στο χωριό Valldemossa, επισκέπτονται τοπικά εστιατόρια και περνούν χρόνο με φίλους όπως ο Ben Jakober και ο Yannick Vu, ιδρυτές του μουσείου Sa Bassa Blanca.

Ο Douglas δέχεται, επίσης, επισκέψεις από άλλους ηθοποιούς, τις οποίες δημοσιεύει στη σελίδα του στο Facebook. Ο Γερμανός ηθοποιός Til Schweiger ήταν ένας από τους πρόσφατους καλεσμένους του. Ο πρωταγωνιστής ταινιών δράσης και η οικογένειά του είναι καλοκαιρινοί θαμώνες του νησιού από το 2006. Το 2011 αγόρασαν ένα σπίτι στην περιοχή Establiments της Μαγιόρκα, όπου ζουν σχεδόν όλο το χρόνο. Το κτήμα διαθέτει βεράντα με πανοραμική θέα, πισίνα μέχρι και κινηματογραφικό στούντιο! Το κτήμα αποτέλεσε αντικείμενο των πρωτοσέλιδων των γερμανικών ταμπλόιντ, αφού ο πρώην ποδηλάτης Jan Ulrich, γείτονας του Schweiger, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2018 για καταπάτηση. 

Ορισμένοι από τους ηθοποιούς που ζουν στη Μαγιόρκα κάνουν περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις, συμμετέχοντας στην πολιτιστική ζωή του νησιού και στα διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ που διοργανώνονται εκεί. Αυτή είναι η περίπτωση του Βρετανού ηθοποιού Joseph Fiennes, ο οποίος πρωταγωνίστησε στους πρώτους κύκλους της σειράς «The Handmaid's Tale». Πριν από μερικά χρόνια, παρακολούθησε την προβολή και τη συζήτηση που ακολούθησε για την ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με την Gwyneth Paltrow. Ο Fiennes ζει στο νησί από το 2009, όταν αγόρασε ένα σπίτι στα βουνά. Το ζευγάρι, που γνωρίστηκε στην Ελβετία, μετακόμισε εκεί μετά τη γέννηση της πρώτης του κόρης. Το δεύτερο παιδί τους γεννήθηκε στο σπίτι τους στη Μαγιόρκα. 

Ο ισπανό-γερμανός ηθοποιός Daniel Brühl επέλεξε να μετακομίσει σε μια πόλη στα βόρεια του νησιού με τη σύζυγο και τα παιδιά του πριν από μερικά χρόνια. Ο πρωταγωνιστής του «Rush» έζησε για χρόνια στο Βερολίνο και τη Βαρκελώνη προτού εγκατασταθεί σε ένα σπίτι στο Sóller μέσα στα βουνά. Ο ηθοποιός δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ήθελε τα παιδιά του να μεγαλώσουν κάπου πιο ήσυχα από τη Βαρκελώνη, προκειμένου να έχουν σχέση με τη φύση. Στο προφίλ του στο Instagram, με περισσότερους από 820.000 followers, έχει δημοσιεύσει εικόνες από τις βόλτες που κάνει με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους στα βουνά. Ο Brühl περνάει τον χρόνο που δεν εργάζεται στο νησί, ενώ συμμετέχει και στην τοπική πολιτιστική ζωή.

Μια από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στο νησί της Μεσογείου είναι ο σκηνοθέτης Ruben Östlund, ένας Σουηδός σκηνοθέτης, του οποίου η ταινία «The Triangle of Sadness» διεκδικεί φέτος τρία Όσκαρ. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2022, παρουσίασε την ταινία του στο Teatro Principal της Πάλμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mallorca Evolution. Μετακόμισε στη Μαγιόρκα για να φέρει τον μικρό του γιο πιο κοντά στους παππούδες του από τη μητέρα του, οι οποίοι ήδη διέμεναν στο νησί. Ο Östlund και η σύζυγός του αγόρασαν ένα σπίτι στον δήμο Campos, όπου ο σκηνοθέτης πραγματοποίησε μεγάλο μέρος του post-production για την τρέχουσα ταινία του. 

Η τελευταία που προστέθηκε στη λίστα των ηθοποιών του νησιού είναι η Amber Heard, η οποία το περασμένο καλοκαίρι αναζήτησε τη γαλήνη του Costitx, ενός δήμου 13.000 κατοίκων που βρίσκεται στο κέντρο της Μαγιόρκα. 

Η Nicole Kidman, η οποία αυτή τη στιγμή γυρίζει τη σειρά «Lioness» με τη Zoe Saldaña, επισκέφθηκε επίσης πρόσφατα τη Μαγιόρκα. Σε μια σειρά φωτογραφιών που δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram, η ηθοποιός κατέστησε σαφή τα συναισθήματά της με μια σύντομη λεζάντα: «Loving Mallorca». «Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε, ήδη σχεδιάζω να επιστρέψω», έγραψε η ίδια.

Πηγή: skai.gr