«Αν χρειαστεί θα ενισχυθούν τα μέτρα», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για την αύξηση των κρουσμάτων

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης τόνισε ότι «τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί αλλά, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας, έχει ανασταλεί η υποχρεωτικότητα τους».

Στον απόηχο των ανακοινώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που παρατηρείται και στη χώρα μας, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, μιλά στο GRTimes τόσο για το αν υπάρχει ανησυχία στις αρχές για τα κρούσματα, αλλά και για το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα νέο κύμα της πανδημίας.

«Η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, πάντα προκαλεί προβληματισμό και εγρήγορση και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η πρόσφατη έξαρση οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν αυξημένη μολυσματικότητα και ικανότητα ανοσιακής διαφυγής» τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes o πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Δεν έχουν καταργηθεί τα μέτρα

Επιπλέον σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προς αναχαίτιση ενός νέου κύματος της πανδημίας, ο Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί αλλά, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας, έχει ανασταλεί η υποχρεωτικότητα τους. Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους παροχής φροντίδας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και, επίσης, συστήνεται ισχυρά στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός. Γενικότερα οι συστάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή συγχρωτισμού, την καραντίνα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και τη διενέργεια συχνών διαγνωστικών ελέγχων. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και αν τυχόν χρειαστεί, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συστήσει ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων».

Αν εφαρμοστούν σωστά τα προληπτικά μέτρα θα αναχαιτιστεί η Ευλογιά των Πιθήκων

Τέλος αναφερόμενος στην Ευλογιά των Πιθήκων και στο αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα της συγκεκριμένης νόσου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «από τα μέχρι τώρα δεδομένα η Ευλογιά των Πιθήκων δεν είναι το νόσημα που μπορεί να μας προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά γιατί μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής και κατά κανόνα από συμπτωματικά άτομα. Αν τηρηθούν σωστά τα προληπτικά μέτρα μπορεί να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου».

Πηγή: GR Times