Χολέρα: Η έλλειψη εμβολίων θα διαρκέσει έως το 2025 ενώ τα κρούσματα αυξάνονται

Τα περιστατικά χολέρας και οι θάνατοι κατέγραψαν άλμα πέρυσι καθώς η φονική ασθένεια εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές, ιδιαίτερα σε ζώνες συγκρούσεων και περιοχές με υψηλά επίπεδα φτώχειας

Η έλλειψη εμβολίων για τη χολέρα είναι πιθανόν να διαρκέσει έως το 2025 καθώς σε όλο τον κόσμο καταγράφονται εξάρσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα η παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια, μερικές ημέρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον έλεγχο της ασθένειας είναι ζοφερές.

Τα περιστατικά χολέρας και οι θάνατοι κατέγραψαν άλμα πέρυσι καθώς η φονική ασθένεια εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές, ιδιαίτερα σε ζώνες συγκρούσεων και περιοχές με υψηλά επίπεδα φτώχειας.

Ως απάντηση σε αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και εταίροι στράφηκαν προσωρινά στη χρήση μίας δόσης εμβολίου, αντί των δύο που χορηγούνται κανονικά. Αλλά και πάλι εξαντλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η συμμαχία Gavi, ένας διεθνής φορέας που επικεντρώθηκε στον εμβολιασμό παιδιών, ανέφερε σε έκθεση ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές δόσεις για να καλυφθεί η έκτακτη ζήτηση αλλά όχι για προληπτική χρήση.

Η χολέρα εξαπλώνεται με την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή νερού και ενώ συχνά προκαλεί ήπια συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα, στα σοβαρά περιστατικά προκαλείται οξεία διάρροια και η ασθένεια μπορεί να αποβεί μοιραία εντός ωρών εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής είναι η σημαντική για να ανακοπεί η εξάπλωση της ασθένειας όπως και ο εμβολιασμός και η γρήγορη αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με παγκόσμιους οργανισμούς υγείας, είναι δύσκολο να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ των εκστρατειών προληπτικού εμβολιασμού και της αντιμετώπισης έκτακτων εξάρσεων καθώς έχουν αυξηθεί τα περιστατικά.

Η συμμαχία Gavi ανέφερε ότι 48 εκατ. δόσεις εμβολίων χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, 10 εκατ. περισσότερο σε σχέση με ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία. Η ίδια ανέφερε ότι η παροχή αναμένεται να βελτιωθεί έως το 2026, καθώς οι υφιστάμενες εταιρίες παραγωγής εντείνουν τις προσπάθειες τους και μια νέα εταιρία εισέρχεται στην αγορά, και ζήτησαν καλύτερο σχεδιασμό για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια χρησιμοποιούνται εκεί όπου είναι περισσότερο απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένων για προληπτικές εκστρατείες.

Σε ενημέρωση την Παρασκευή, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι 24 χώρες έχουν αναφέρει εξάρσεις έως τώρα φέτος, συγκριτικά με 15 πέρυσι.

«Οι προοπτικές είναι ζοφερές. Δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αρκετά εμβόλια», δήλωσε ο Χένρι Γκρέι, αξιωματούχος του ΠΟΥ υπεύθυνος για την παγκόσμια αντιμετώπιση της χολέρας, που δήλωσε ότι μόνο 8 εκατ. από τις 18 εκατ. δόσεις που είχαν ζητηθεί διατέθηκαν το 2023.

Πηγή: skai.gr