Βρετανία: Δοκιμές για τεστ αίματος που ανιχνεύει εγκαίρως 50 μορφές καρκίνου - Μπορεί να αποτρέψει έναν στους δέκα θανάτους

Η εξέταση αφορά άτομα άνω των 50 ετών. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι υπάρχουν «τεράστιες» δυνατότητες

Ένα ισχυρό «όπλο» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου που μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, βρίσκεται υπό δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για μια εξέταση αίματος για άτομα άνω των 50 ετών που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται στο βρετανικό σύστημα υγείας και όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Daily Mail, θα μπορούσε να αποτρέψει έως και έναν στους δέκα θανάτους από καρκίνο.

Το τεστ αίματος στοχεύει στον εντοπισμό περισσότερων από 50 τύπων καρκίνου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και δοκιμάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι υπάρχουν «τεράστιες» δυνατότητες.

Είναι προγραμματισμένο 140.000 εθελοντές να λάβουν μέρος στις δοκιμές και να εξεταστούν ώστε να προκύψουν τα απαραίτητα ευρήματα. 

Εάν η δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, το τεστ θα διεξαχθεί σε ένα εκατομμύριο ακόμη άτομα από το 2024, πιθανώς σε εθνικό επίπεδο.

Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το τεστ – από την αμερικανική εταιρεία Grail – θα μπορούσε να είναι ένα «σημείο καμπής» στον τρόπο με τον οποίο το NHS αντιμετωπίζει την ασθένεια.

Πηγή: skai.gr