«Τι θα μου συμβεί με το εμβόλιο 4 χρόνια μετά;» - Ο Βασιλακόπουλος εξηγεί στον ΣΚΑΙ

Για την σημασία του εμβολιασμού στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοιού στην χώρα μας, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Online. 

Όπως ανέφερε υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο λέγοντας «αν εμβολιαστώ δεν έχει δοκιμαστεί τι θα γίνει 4 χρόνια μετά». 

Σε αυτό ο ίδιος εξηγεί πως όταν εμβολιάζεται κάποιος ο οργανισμός εκτίθεται σε μια πρωτεΐνη, στην πρωτείνη ακίδα του κορωνοιού. «Ας υποθέσουμε ότι δεν εμβολιαστείς, και κολλήσεις φυσικά κορωνοιό και αναρρώσεις. Τότε έχεις εκτεθεί και στην πρωτεΐνη ακίδα που σε εκθέτει το εμβόλιο και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορωνοιού. Φοβάται κανένας Έλληνας που κόλλησε και ανάρρωσε τι θα συμβεί σε 4 χρόνια μετά επειδή έχει εκτεθεί στην πρωτεΐνη ακίδα; Ούτε ένας. Γιατί αν εμβολιαστώ θα πάθω κάτι;» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Στην ραγδαία διασπορά του ιού στην χώρα μας και την μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκαν και ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης και η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ελένη Γιαμαρέλλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

«Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαίδης.  

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4000 κρούσματα σύντομα καθώς όπως εξήγησε αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ ότι υπάρχει σε όλη την επικράτεια απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά, ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή μέσα σε 4 βδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220% (μέσα σε 3 βδομάδες). Φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ ότι περιμέναμε», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ ότι περιμέναμε».

Παράλληλα, η κα Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης όπως τις μάσκες μπορεί να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αλλά να το προλάβουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενη στην μετάλλαξη Δ είπε πως σύμφωνα με δεδομένα από το ειδικό κέντρο που υπάρχει στην ακαδημία Αθηνών σε πάνω από 1000 δείγματα τα 466 ήταν το ινδικό στέλεχος δηλαδή η μετάλλαξη Δ, στα 200 εξακολουθούσε να υπάρχει το βρετανικό ενώ στα 90 υπήρχε το στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

Παράλληλα ανέφερε πως το στέλεχος αυτό εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή». Αυτό σημαίνει ότι ι κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί ξανακολλήσει λόγω αυτού του στελέχους, αυτό να κάνει μια πολύ μικρή μετάλλαξη, να διαιωνίζεται και από εκεί και πέρα να το κολλάει στους ευάλωτους. 

Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα εξηγεί πως είναι λάθος η προσέγγιση κάποιος να σκεφτεί ότι ακόμα και και αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου την γλιτώσαμε.

Τόνισε πως αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι το ινδικό στέλεχος (μετάλλαξη Δ) καθώς με την ταχεία μετάδοση που προκαλεί (50 φορές μεγαλύτερη από το βρετανικό, 100 από το κλασσικό στέλεχος της Wuhan) αναμένεται να αυξάνονται συνέχεια τα κρούσματα. 

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι οι νέοι νοσούν από την μετάλλαξη Δ με ήπια κλινική εικόνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών τονίζοντας την σημασία του εμβολιασμού για αυτές τις ηλικίες (νέους και ανθρώπους άνω των 50 ετών). 

Για όσες γυναίκες θέλουν κάνουν παιδί και ανησυχούν αν θα τους επηρεάσει ο εμβολιασμός η κα Γιαμαρέλλου εξηγεί πως αν θέλουν να προστατεύσουν το μελλοντικό μωράκι τους πρέπει να έχουν εμβολιαστεί γιατί οι γυναίκες που νοσούν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αν και είναι 70% ασυμπτωματικές κινδυνεύουν σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 20% όχι μόνο να νοσήσουν αλλά και να βρεθούν σε ΜΕΘ και συγχρόνως να αποβάλουν.  

Παράλληλα, ο κ. Θωμαίδης ανέφερε πως κάθε μέρα εμβολιάζονται περίπου 35 εκατ άνθρωποι επιβεβαιώνοντας ότι είναι το μόνο όπλο που έχουμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πως αν δεν το κάνουμε μπορεί να έχουμε άσχημη τροπή στην νόσο. 

Πηγή: skai.gr