Τι είναι το σπάνιο καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλεψε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Πρόκειται για μια πολύ επιθετική ασθένεια με μέση διάρκεια επιβίωσης περίπου 10 μήνες

Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του 43χρονου Αλέξανδρου Νικολαΐδη ο οποίος έφυγε από τη ζωή έπειτα από σκληρή μάχη που έδωσε με μια σπάνια μορφή καρκίνου, το καρκίνωμα NUT.

Όπως και ο ίδιος ανέφερε στην τελευταία του ανάρτηση «δύο χρόνια, βασΝικολαΐδηςανίστηκα κι εγώ με τον καρκίνο. Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, που αυτή τη στιγμή εννέα στους δέκα Έλληνες γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν.»

Τι είναι το καρκίνωμα NUT;

Το καρκίνωμα NUT (NC), επίσης γνωστό ως καρκίνωμα NUT μέσης γραμμής, είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως, εντοπίζεται στο κεφάλι, το λαιμό και τους πνεύμονες. Αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα που αποτελούν το δέρμα και την επένδυση ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.

Το NC αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Πόσο κοινό είναι το NC;

Το NC είναι τόσο σπάνιο που υπάρχουν λίγα δεδομένα για το πόσοι άνθρωποι το έχουν. Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν NC.

Πώς γίνεται η διάγνωση του NC;

Τα συμπτώματα του NC εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα. Μερικά γενικά συμπτώματα είναι:

-Πόνος
-Η ακούσια απώλεια βάρους
-Κούραση
-Βήχας
-Δυσκολία στην αναπνοή

Απεικόνιση

Εάν έχετε συμπτώματα NC, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές σαρώσεις όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και PET για να εξετάσει πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο μεγάλος είναι. Θα ελέγξουν επίσης για σημάδια ότι ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Βιοψία

Για να ελέγξει εάν ο όγκος είναι NC ο γιατρός σας θα κάνει βιοψία, λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα από τον όγκο με μια βελόνα. Ένας ειδικός, Στη συνέχεια, θα γίνει μελέτη των κυττάρωναπό το δείγμα κάτω από το μικροσκόπιο για να δει ο γιατρός τι είδους όγκος είναι. Για τη διάγνωση της NC, ένας παθολόγος θα εξετάσει τα κύτταρα για έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται NUT. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη διάγνωση NC.

Πώς αντιμετωπίζεται το NC;

Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι μοναδική. Το NC είναι τόσο σπάνιο που δεν υπάρχει τυπική θεραπεία γι αυτό. Το NC είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία. Θα πρέπει να πάτε σε έναν ειδικό για θεραπεία NC για να αποφασίσει την καλύτερη προσέγγιση για τον όγκο σας.

Οι επιλογές θεραπείας που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας περιλαμβάνουν:

-Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί το NC, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του NC. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας άλλες επιλογές.

-Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτρέψει την ανάπτυξη του όγκου μετά την αφαίρεσή του.

-Χημειοθεραπεία: Όταν οι όγκοι NC είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται με χειρουργική επέμβαση.

Το NC είναι κληρονομικό;

Όχι, το NC δεν είναι γνωστό ότι είναι κληρονομικό

Πώς σχηματίζεται το NC;

Γνωρίζουμε ότι στο NC, τα χρωμοσώματα (τα μέρη των κυττάρων σας που περιέχουν όλα τα γονίδιά σας) διασπώνται και συνενώνονται ξανά με λάθος τρόπο. Αυτό μπορεί να κάνει τα κύτταρα να μην λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Στο NC, ένα γονίδιο που ονομάζεται NUT ενώνεται με μια άλλη περιοχή, συνήθως μια περιοχή που ονομάζεται BRD4. Οι γιατροί θα αναζητήσουν αυτή την αλλαγή στα χρωμοσώματα για να επιβεβαιώσουν ότι ο καρκίνος σας είναι NC.

Ποια είναι η πρόγνωση για κάποιον με NC;

Η εκτίμηση του πώς μια ασθένεια θα σας επηρεάσει μακροπρόθεσμα ονομάζεται πρόγνωση. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η πρόγνωση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως:

-Εκεί που βρίσκεται ο όγκος στο σώμα σας
-Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας
-Πόσος όγκος αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Εάν θέλετε πληροφορίες για την πρόγνωσή σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας. 

Η NC είναι μια πολύ επιθετική ασθένεια και η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες. Το ποσοστό 2ετούς επιβίωσης είναι 30%.

Πηγή: cancer.gov