Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και ταυτόχρονα με αυτό του κορωνοϊού

Στα δεδομένα που ισχύουν με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης εν μέσω της πανδημίας αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν επισημάνει ξεκάθαρα πως το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αλλά και με άλλα εμβόλια όπως του πνευμονιόκοκου. «Δεν υφίαστανται συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο ,τον Φεβρουάριο και Μάρτιο» δήλωσε η κα Πρόεδρος και προέταξε την ανάγκη  τα άτομα που απειλούνται από την γρίπη να έχουν εμβολιαστεί ήδη από τον Νοέμβριο. 

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε επίσης ότι ευτυχώς πέρυσι είχαμε ιδιαίτερα χαμηλή επίπτωση της γρίπης και εξήγησε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αλληλεπίδραση της με τον κορονοϊό. «Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πως μπορεί η μια λοίμωξη να επηρεάσει την άλλη»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κα Θεοδωρίδου τα εμβόλια που κυκλοφορούν για την γρίπη είναι τετραδύναμα και θα χορηγούνται με μια ενδομυϊκή δόση.

Μάλιστα, παρέθεσε και τις ομάδες που όπως είπε θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα κατά της γρίπης. Αυτές είναι οι εξής: 

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down.
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • 'Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  •  Άστεγοι.
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού, ανέφερε πως αυτή θα πραγματοποείται αρχικά με το εμβόλιο της Pfizer ωστόσο όπως είπε θα ακολουθήσουν και τα σκευάσματα των άλλων εταιρειών: «Όλα τα εμβόλια θα μπουν στο πρόγραμμα για τις επαναληπτικές δόσεις, απλώς υπάρχει μία διαδικασία. «Πρώτο έχει ξεκινήσει το Pfizer, ακολουθεί η Moderna και μέσα στην εβδομάδα ακολουθεί και το Johnson & Johnson».«Χρειάζονται κάποια δεδομένα για να υπαχθούν στην τρίτη δόση όλα τα σκευάσματα» σημείωσε.
 

Πηγή: skai.gr