Θεοδωρίδου: «Πράσινο» φως για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών

Θεοδωρίδου: «Πράσινο» φως για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών

Στους εμβολιασμούς των παιδιών κατά του κορωνοιού εστίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στην χώρα μας. 

Γνωστοποίησε πως με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών.

Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είνα ανέμελο. Χρειάζεται προσοχή, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως η νόσος στα παιδιά διαδράμει ήπια ή και ασυμπτωματικά, ωστόσο υπάρχουν πλέον και νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό.

Η κα Θεοδωρίδου μίλησε για το σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά, εβδομάδες μετά τη νόσησή τους και τόνισε πως τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν πολύ πιο αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανέφερε πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικα παιδιά και εφήβους.

«Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία. Αυτό το γεγονός εμποδίζει την εκπαιδευτική διά ζώσης διαδικασία» σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε πως οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί για τον εμβολιασμό των παιδιών, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Είπε ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδότιδας στα παιδιά είναι σπάνια- στην Αμερική έχουμε 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων.

Πηγή: skai.gr