Θεοδωρίδου: Με ποια εμβόλια θα γίνει η τρίτη δόση- Ποιοι δε θα κάνουν καθόλου

Με mRNA εμβόλια θα χορηγηθεί η τρίτη δόση που ξεκινά τις επόμενες μέρες για τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας και υγειονομικούς, όπως ανέφερε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. 

Όπως εξήγησε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με mRNA, θα λάβουν για την τρίτη δόση πάλι mRNA εμβόλιο και συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό για προστασία από σοβαρή νόσο, θάνατο και μετάλλαξη Δέλτα. 

Όμως, και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, θα εμβολιαστούν τώρα με mRNA.

Για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson&Johnson, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η Επιτροπή βρίσκεται εν αναμονή των συστάσεων, αν και όπως σημείωσε θα λάβουν είτε mRNA εμβόλιο είτε δεύτερη δόση του Johnson&Johnson. 

Η ίδια υπογράμμισε ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει και στη συνέχεια έλαβαν 1 ή 2 δόσεις εμβολίου, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δε χρειάζονται τρίτη δόση. 

Σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες, σύμφωνα με δεδομένα του Ισράηλ, όπου έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. τρίτες δόσεις σε άτομα ηλικίας από 12 ετών, αλλά κυρίως σε άνω των 60 ετών, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι οι συνήθεις και απλές, όπως πόνος και ερυθρότητα στο σημείο εμβολιασμού και είναι ηπιότερες από την 1η και 2η δόση. Η μόνη εκδήλωση που είναι η συχνότερη η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα σε ποσοστό 5,2%. 

Παράλληλα, κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου τονίζοντας ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορωνοϊό μια πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών και ιών της γρίπης. Ανακοίνωσε δε ότι η συνταγογράφηση θα αρχίσει από 1η Οκτωβρίου και ξεκαθάρισε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση του εμβολίου Covid από αυτό της γρίπης ή άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. «Δε θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης πέρυσι ήταν σε χαμηλά επίπεδα να δημιουργήσει αίσθημα εφησυχασμού« κατέληξε.  

 

 

 

Πηγή: skai.gr