Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αποτελεί το συχνότερο σύνδρομο παγίδευσης περιφερικών νεύρων. Οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου στον ανένδοτο καρπιαίο σωλήνα δημιουργώντας μια σειρά συμπτωμάτων στα δάκτυλα στον καρπό στο αντιβράχιο ενώ συχνά τα συμπτώματα αφορούν εξολοκλήρου το άνω άκρο.

Ανατομία

anatomia karpou

  
Κλινική εικόνα 

Παραισθησίες ,υπαισθησία,αιμωδίες στην κατανομή του μέσου νεύρου δηλαδή στα 3,5 δακτυλα (αντίχειρα,δείκτη,μέσο και την κερκιδική πλευρά του παράμεσου) ,ακαθόριστα άλγη καρπού και δακτύλων αρκετά συχνά με επέκταση στο αντιβράχιο.

Κλινική εξέταση

Τα κλασικά κλινικά ευρήματα περιλαμβάνουν θετικό Tinel test (επίκρουση του καρπιαίου σωλήνα με συνοδό εκδήλωση εντονότερης συμπτωματολογίας παραισθησίας και αιμμωδιών.), το Falen Test (πίεση του καρπιαίου σωλήνα με την υπέρκαμψη παρατεταμένα του καρπού για 30-60 sec θετικό θεωρείται σε έναρξη των συμπτωμάτων αιμμωδιών.

karpos kliniki exetasi

 
Αιτιολογία

•    Διαβήτης
•    Αλκοολισμός
•    Κάταγμα πηχεοκαρπικής
•    Ρευματοειδής αρθρίτιδα
•    Υποθυρεοειδισμός
•    Εγκυμοσύνη/Λοχεία  (συχνά παροδικό σύνδρομο)
•    Επαγγελματική νόσος  ( χειρονάκτες,υπέρμετρη χρήση Η/Υ )
•    Γενετική προδιάθεση

Επιδημιολογία

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι συχνότερο στις γυναίκες περίπου 9:1 σε σχέση με τους άντρες ,η μέση ηλικία των ασθενών που θα υποβληθούν σε χειρουργείο αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι τα 54 έτη.
 

Διαγνωστικές εξετάσεις 

Ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος αποτελεί το πιο σύνηθες και έγκυρο διαγνωστικό μέσο για την διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα .Το ηλεκτρομυογράφημα θα πρέπει να διενεργείται και να συνεκτιμηθεί με την κλινική σημειολογία για ένα ασφαλή προεγχειρητικό έλεγχο.

karpos diagnwistikes exetaseis

 
Διαφορική Διάγνωση

•    Αυχενική ριζίτιδα Α6  (ΚΜΔ Α5-Α6 ) διάγνωση με MRI ΑΜΣΣ 
•    Γαγγλιακή κύστη παλαμιαία στην περιοχή του καρπού  

Θεραπεία

•    Συντηρητική :Νυκτερινούς νάρθηκες για την αποφυγή κάμψης και έκτασης του καρπού,ανάπαυση και αποφυγή έντονης χειρονακτικής δραστηριότητας ,χορήγηση στεροειδών και ΜΣΑΦ αγωγής. Σε εντονότερη συμτωματολογία γίνεται χρήση έγχυσης κορτικοστεροειδών στον καρπιαίο σωλήνα.

karpos suntiritiki therapeia

Χειρουργική θεραπεία :Θα πρέπει να αποφασίζεται σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της συντηρητικής αγωγής, όταν έχουμε επιδεινούμενη νευρική συμπτωματολογία με συνοδό νυκτερινό άλγος με παραισθησίες ,αιμμωδίες και κυρίως με θετικό πόρισμα νευροφυσιολογικύ ελεγχου με ηλεκτρομυογράφημα .

Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία και διάρκεια από 15-30 λεπτά. 

Τομή δέρματος 1,5-2 εκατοστά με τεχνική MIS (Minimal Invasive Surgery) ακολουθεί αναγνώριση και διάνοιξη εγκαρσίου συνδέσμου απελευθέρωση με προσοχή του μέσου νέυρου έχοντας υπόψιν τις ανατομίκές παραλλαγες προς αποφυγή ιατρογενών βλαβών –επιπλοκών.

karpos therapeia tomes

karpos therapeia tomes 2

Δρ Αγγελιδάκης Ιωάννης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιστ. Υπεύθ. Ορθοπαιδικού Τμήματος, Creta InterClinic, Μέλος Ομίλου HHG

Aggelidakis orthopaidikos


Ιδιωτική Κλινική Creta InterClinic
Μέλος του Ομίλου HHG
Μίνωος 63, 713 04
Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ. 2810 373800
Fax: 2810 314900
www.cic.gr, e-mail:info@cic.gr

Πηγή: skai.gr