Τι είναι το σύνδρομο MIS-C που έφερε στην εντατική τον 11χρονο από τη Λέσβο

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία νοσηλεύεται ο 11χρονος που μεταφέρθηκε από τη Λέσβο με C130, εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αγόρι δεν είναι διασωληνωμένο, ούτε σε μηχανική υποστήριξη, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς σοβαρή, αλλά σταθερή. 

Ο 11χρονος είχε νοσήσει από κορωνοϊό πριν 15 μέρες και σύμφωνα με τους γιατρούς πιθανόν η διάγνωση είναι πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται κάποιες φορές μετά την λοίμωξη covid, το λεγόμενο MIS-C.

Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα εμφάνισαν το σύνδρομο MIS-C

Για το σύνδρομο MIS-C ρωτήθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. Όπως είπε, το συγκεκριμένο σύνδρομο έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα. 

Η πολυσυστηματική και φλεγμονώδης νόσος MISC μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, σε παιδιά και εφήβους. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, 50 παιδιά έχουν παρουσιάσει το σύνδρομο και περίπου άλλα 50 έχουν παρουσιάσει συμπτωματολογία που παραπέμπει στο σύνδρομο MIS-C. 

«Πήραν τη σωστή θεραπεία και έτσι δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C

Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. 

Συγκεκριμένα, τα παιδιά εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή κατάσταση περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ την περιέγραψε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, αλλά παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. 

Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις παθήσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά, που έχουν μέση ηλικία 7 ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορωνοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως: πυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α.

Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα, ενώ οι γιατροί μπορεί να κάνουν μια σειρά εξετάσεων, όπως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, υπερηχογράφημα καρδιάς, υπερηχογράφημα κοιλίας, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για το σύνδρομο.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr