Σταθερή πορεία προς αποκλιμάκωση με κυριαρχία της «Όμικρον» – Παραμένουν ψηλά τα κρούσματα

Σταθερά, αλλά αργά προχωρά η αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας με τα κρούσματα βέβαια να παραμένουν υψηλά, ωστόσο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα οι σκληροί δείκτες καθώς φαίνονται βελτιώνονται σταθερά, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να έχει πέσει, έπειτα από τρεις μήνες, κάτω από τους 500.

Τη Δευτέρα,  ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 20.361 νέες διαγνώσεις σε πολύ μικρό αριθμό όμως τεστ με τη θετικότητα να εκτοξεύεται στο 16,23%, ενώ κατέληξαν 78 ασθενείς. Μειούμενος βαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων που υποχώρησαν στους 494, ενώ πτώση καταγράφουν και οι εισαγωγές. 

Υπό το πρίσμα αυτό, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης επικαλούμενος στοιχεία από τα λύματα και τα κλινικά δείγματα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική είναι σε αποδρομή, μόλις που ανιχνεύεται, ενώ η επικράτηση της «Όμικρον» είναι καθολική. 

Σε αυτό το σκηνικό, με την πανδημία να κινείται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των Ειδικών Εμπειρογνωμόνων  για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, που καθώς φαίνεται θα αφορούν κυρίως τους εμβολιασμένους.
Η επιτροπή εξετάζει κατάργηση ή χαλάρωση κάποιων περιορισμών τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και στα γήπεδα.

Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα με τους ειδικούς να προσανατολίζονται σε εξαιρέσεις κατά περίπτωση. Επίσης, θα ζητήσει επαναφορά της όρθιας διασκέδασης και επιστροφή των σχολικών εκδρομών και σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο αναμένεται να γίνουν αποδεκτά.

Παράλληλα, οι ειδικοί θα συζητήσουν και το θέμα των καρναβαλιών, για τα οποία πιθανόν θα επιτρέψουν τις ελεγχόμενες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, όχι όμως τις παρελάσεις.

Ωστόσο, η επιστροφή στην κανονικότητα θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους.
Επιτροπή θα συνεδριάσει με αντικείμενο τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, τα οποία θα αφορούν κυρίως του εμβολιασμένους.

Γιατί δεν ανοίγουν τα ραντεβού για το εμβόλιο της Novavax

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα παραλάβει η Ελλάδα τις πρώτες 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax κατά του κορωνοϊού, ωστόσο η εταιρεία ακόμα και σήμερα δεν έχει επιβεβαιώσει τη μέρα που θα παραδώσει τα εμβόλια, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Στο πλαίσιο αυτό, δε θα ανοίξουν ακόμα ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της Novavax. 
Σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα μας θα παραλάβει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 474.000 δόσεις.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά όσων έχουν νοσήσει δύο φορές με τον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισήμανε ότι την Τρίτη θα συζητηθεί το θέμα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.
 

Πηγή: skai.gr