Σουρβίνος σε ΣΚΑΪ 100,3 : Αποκλείεται να είναι μηδενική η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον

«Όσο κι αν δεχθούμε τις δηλώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, περί της μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της Όμικρον, αυτή  αποκλείεται να μηδενιστεί», εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος.

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής  για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, τα εμβόλια σίγουρα θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία απέναντί του, τουλάχιστον όσο αφορά στη σοβαρή νόσηση, στη διασωλήνωση και στο θάνατο.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο καθηγητής, χρειάζεται ένα διάστημα μερικών εβδομάδων για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσο η Όμικρον διαφεύγει των εμβολίων και για την ενδεχόμενη υπερ-μεταδοτικότητά της. Σημείωσε όμως ότι υπάρχει μια πρώτη μικρή ένδειξη περί αυξημένης μεταδοτικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία της Νότιας Αφρικής.

Μάλιστα, στάθηκε στη σημασία της τρίτης εμβολιαστικής δόσης και έκανε έκκληση σε όσους είναι δικαιούχοι να την πραγματοποιήσουν άμεσα: «Ακόμα κι αν μειωθεί ποιοτικά η αποτελεσματικότητα, η ενίσχυση ποσοτικά των αντισωμάτων αυτήν την εποχή είναι απολύτως απαραίτητη για όλους. Μπορεί οι εταιρείες να επανασχεδιάζουν τα εμβόλια τους λόγω της Όμικρον, όμως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα υφιστάμενα εμβόλια για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικλα

Πηγή: skai.gr