Σε ισχύ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για γενετικές εξετάσεις κληρονομούμενου καρκίνου

Ποιες νεοπλασίες αφορά- ποια η διαδικασία 

  Υλοποιήθηκε η ενσωμάτωση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων "Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1, 2", στην κατηγορία "Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου", ενημερώνει ο ΕΟΠΥΥ γιατρούς και δικαιούχους του.

   Για τη διαδικασία συνταγογράφησης ισχύουν τα εξής:

   Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των συγκεκριμένων εξετάσεων γίνεται με χρήση των ακόλουθων κωδικών διάγνωσης κατά ταξινόμηση παθήσεων (ICD10):

   C56 - Κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών.

   C50 - Κακοήθη νεοπλάσματα του μαστού.

   Z80 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος.

   Ζ80.3 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος μαστού.

   Ζ80.4 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος γεννητικών οργάνων.

   Z80.8 - Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος άλλων οργάνων ή συστημάτων

   Στα σχόλια που περιλαμβάνονται στη συνταγή απαιτείται να διευκρινίζεται από το γιατρό ο λόγος που συνιστά την εξέταση, π.χ καρκίνος μαστού με διάγνωση πριν από την ηλικία των 45 ετών.

   Στον κωδικό Ζ83 (οικογενειακό ιστορικό άλλων ειδικών διαταραχών), ο γιατρός πρέπει να διευκρινίζει με σχόλιο: "γυναίκα που στην οικογένειά της υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1, 2". Στο σχόλιο αυτό θα αναφέρεται ποιο μέλος της οικογένειας αφορά (αδερφή, μητέρα), χωρίς την αναγραφή προσωπικών δεδομένων.

   Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα γίνεται υποχρεωτικά με την αναγραφή και των δύο κωδικών στο ίδιο παραπεμπτικό: Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1, 2 με τη μέθοδο NGS και έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1, 2 με τη συμπληρωματική μέθοδο MLPA, εφόσον ο ιατρός δεν γνωρίζει εκ των προτέρων αν θα απαιτηθεί και η συμπληρωματική μέθοδος MLPA.

   Κατά την εκτέλεση και υποβολή του παραπεμπτικού από τον συμβεβλημένο πάροχο στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (eΔΑΠΥ), θα γίνεται ο διαχωρισμός (υποβολή μόνο του ενός κωδικού ή υποβολή και των δύο κωδικών).

   Η εξέταση θα εκτελείται μόνο μια φορά ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

   H συμμετοχή των δικαιούχων ΕΟΠΥΥ για την εξέταση BRCA 1,2 (NGS) ορίζεται στα 78,75 ευρώ, έναντι του ποσού των 105 ευρώ που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής ΦΕΚ. Όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ