Ψαλτοπούλου σε ΣΚΑΪ για ηπατίτιδα: Δε μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί -Τι να κάνουν οι γονείς

«Οτιδήποτε είναι άγνωστο είναι ανησυχητικό», είπε η Επιδημιολόγος Ντόρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Η καθηγήτρια εξήγησε ότι δεν αφορά τους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E και αφορά κυρίως παιδιά 2-5 ετών αλλά και έως 16 ετών.

«Δε μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί», τόνισε και συμβούλευσε τους γονείς να προσέχουν την υγιεινή των παιδιών. «Να πλένουν τα χέρια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ιογενείς λοιμώξεις.»

Επίσης, επεσήμανε ότι οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν κάποια αγωγή, αλλά να απευθύνονται στον γιατρό.

Τα παιδιά που νοσούν με ηπατίτιδα εμφανίζουν μια σειρά συμπτωμάτων με κύριο το κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος, ανέφερε η κα Ψαλτοπούλου.

Για τη συσχέτιση με τον κορωνοϊό είπε ότι υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. Μια υπόθεση είναι ότι τα παιδιά είχαν περάσει πρόσφατα κορωνοϊό με αποτέλεσμα να έχουν πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια άλλη υπόθεση, στην οποία αναφέρθηκε και η κα Παπαευαγγέλου, είναι ότι τα παιδιά επειδή έχουν προστατευθεί τόσο καιρό δεν έχουν έρθει σε επαφή με μια σειρά ιών με πολύ ελαφρύτερα συμπτώματα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης ήπατος, η κα Ψαλτοπούλου είπε ότι τα περιστατικά που έχουν διαγνωσθεί διεθνώς είναι περίπου 180, επομένως δεν υπάρχει ευρεία καταγραφή, ενώ οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως περιστατικά της Μεγάλης Βρετανίας. Η μεταμόσχευση γίνεται όταν η κατάσταση του συκωτιού δε μπορεί πια να βελτιωθεί με τις θεραπείες.

Πηγή: skai.gr