Η γρίπη και τα κρυολογήματα επανήλθαν και μας... εκδικούνται — Γιατί τώρα;

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τη συμπεριφορά των ιών - «Ανοησία» η θεωρία που αναφέρει ως αιτία την έλλειψη έκθεση σε ιούς στη διάρκεια της πανδημίας

Μία από τις διαπιστώσεις που έκανε η επιστημονική κοινότητα στη διάρκεια της πανδημίας, ήταν ότι οι περιορισμοί για την Covid-19 σχεδόν εξαφανίζουν την εξάπλωση τόσο του ιού της γρίπης, όσο και του απλού κρυολογήματος. Πράγματι, όλοι μας διαπιστώσαμε ότι με απλά μέσα, όπως οι αποστάσεις και η μάσκα, καταφέραμε να μείνουμε μακριά από... ταλαιπωρίες.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, έχει παρατηρηθεί μία σημαντική έξαρση της γρίπης και των κρυολογημάτων σε όλον τον πλανήτη. Γιατί τώρα; Συνδέεται με την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ή συμβαίνει κάτι άλλο, πιο ανησυχητικό; Και τι επιφυλάσσει για τους μελλοντικούς χειμώνες;

Η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) — ένας εποχικός ιός που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά που μπορεί να είναι επικίνδυνος για μικρά παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες — εξαφανίστηκαν το 2020 και στις αρχές του 2021. Τώρα, στο βόρειο ημισφαίριο, ο RSV αυξάνεται και το ποσοστό νοσηλείας για γρίπη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υψηλότερο για αυτήν την εποχή του χρόνου από ό,τι ήταν από το 2010. 

«Αυτοί οι ιοί επιστρέφουν και επιστρέφουν για να... εκδικηθούν», λέει ο Scott Hensley, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. «Είναι πιθανό αυτή η χρονιά να είναι η χειρότερη όλων όσον αφορά τη γρίπη».

Ο Hensley λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο πληθυσμός «είναι πιο αφελής ανοσολογικά από αυτό που θα περιμέναμε τα περισσότερα χρόνια». Κανονικά, τα παιδιά μολύνονται από τα δεύτερα γενέθλιά τους. Τώρα, «θα καταλήξετε να έχετε παιδιά τριών, τεσσάρων ετών αυτή τη στιγμή που δεν έχουν δει ποτέ RSV».

Για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν, το πρόβλημα είναι η μείωση της ανοσίας. Ελλείψει έκθεσης σε ιό, τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται. Σε ένα τυπικό έτος, «μπορεί να εκτεθούμε σε ένα μικρό κομμάτι του ιού και το σώμα σας να τον καταπολεμήσει», λέει ο John Tregoning, ένας ανοσολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Αλλά «αυτό το είδος ασυμπτωματικής ενίσχυσης ίσως να μην έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια».

Έναν χρόνο μετά την άρση των περιορισμών

Αλλά οι περιορισμοί για τον COVID-19 άρχισαν να αίρονται πέρυσι. Γιατί λοιπόν το κύμα ξεκινά μόλις τώρα; Ο Hensley ανησυχούσε ότι η γρίπη και ο RSV θα ανακάμψουν πέρυσι. Αλλά η εποχή της γρίπης συνολικά ήταν ήπια στο βόρειο ημισφαίριο. Και παρόλο που οι λοιμώξεις από RSV πράγματι αυξήθηκαν, η κορύφωση ήταν χαμηλότερη από ό,τι στα προ-πανδημικά χρόνια και ήρθε το καλοκαίρι του 2021 - περίεργη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να έχει βοηθήσει να μετριαστεί η εξάπλωση του ιού. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία παίζουν ρόλο στη μετάδοση του ιού και αυτή η αιχμή «δεν ήταν σε μια εποχή που ήταν ευνοϊκή για το περιβάλλον για τον RSV», λέει η Virginia Pitzer, επιδημιολόγος στο Yale School of Public Health στο New Haven. Κονέκτικατ.

Τον Αύγουστο του 2021, ερευνητές στη Γαλλία επινόησαν τον όρο «χρέος ασυλίας» για να περιγράψουν αυτή τη μείωση της ανοσίας σε επίπεδο πληθυσμού. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι σημαίνει πως η έλλειψη έκθεσης σε παθογόνους παράγοντες, όπως ο RSV και η γρίπη, έχει βλάψει αμετάκλητα το ανοσοποιητικό σύστημα, μια ιδέα που ο Μάθιου Μίλερ, ένας ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά, αποκαλεί «ανοησία».

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επίσης υποστηρίξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η αύξηση των νοσηλειών με RSV μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από SARS-CoV-2 που προκαλεί ανοσοανεπάρκειες που κάνουν τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε άλλες λοιμώξεις. Αλλά ο Miller λέει ότι δεν έχει δει κανένα στοιχείο για αυτό και η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να εξηγηθεί από τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχασαν την έκθεση τα τελευταία χρόνια.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς μπορεί να μοιάζει το νέο φυσιολογικό για τους εποχιακούς ιούς. Εάν πολλά από τα ευπαθή άτομα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, η εποχή της γρίπης του επόμενου έτους θα μπορούσε να είναι πιο ήπια, καθώς μέρος του ανοσοποιητικού χρέους «εξοφλείται». Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο COVID-19 θα γίνει εποχική ασθένεια, όπως η γρίπη και ο RSV, ή αν θα συνεχιστεί όπως ήταν, με σποραδικές κορυφώσεις καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Το μυστήριο του ρινοϊού

Υπάρχουν επίσης πολλά που οι ερευνητές ακόμα δεν καταλαβαίνουν για τους εποχιακούς ιούς. Για παράδειγμα, οι περιορισμοί του COVID-19 φάνηκε να έχουν μικρή επίδραση σε έναν τύπο εποχιακού ιού, τους ρινοϊούς - που είναι η πιο κοινή αιτία κρυολογήματος - για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανθεκτικότητά τους, λέει ο Miller. Είναι λιγότερο επιρρεπείς στην αποξήρανση και μπορούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον.

Ένα άλλο ανοιχτό ερώτημα είναι πώς αυτοί οι ιοί ανταγωνίζονται και παρεμβαίνουν μεταξύ τους. Η μόλυνση από έναν ιό μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή έμφυτη ανοσολογική απόκριση που μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από άλλον ιό. Ο Hensley επισημαίνει ότι το πρώτο κύμα γρίπης του περασμένου έτους μειώθηκε αμέσως μετά την έκρηξη της Omicron. Ίσως η μόλυνση από την Omicron παρείχε κάποια βραχύβια προστασία από τη γρίπη. Ή ίσως το κύμα της Omicron απλά έπεισε τους ανθρώπους να καλυφθούν και να κρατήσουν αποστάσεις.

Ο Pitzer αναμένει ότι οι κορυφώσεις και οι καμπυλώσεις του επόμενου έτους, μπορεί να μοιάζουν πολύ περισσότερο με εκείνες που συνέβησαν πριν από την πανδημία. Δεν βάζει κανένα στοίχημα. Αλλά λέει: «Περιμένω ότι αυτός ο χειμώνας πιθανότατα θα είναι ο τελευταίος ασυνήθιστος χειμώνας».

Πηγή: skai.gr