Παρασημοφόρηση του διακεκριμένου εμβρυολόγου Κύπρου Νικολαΐδη από τον Έλληνα Υπ. Εξωτερικών στο Λονδίνο

Ο Κύπρος Νικολαΐδης θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας και είναι ο ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Εμβρυϊκής Ιατρικής που έχει αναπτύξει κρίσιμο και πολυσχιδές έργο ως προς την πρόληψη της περιγεννητικής θνησιμότητας.

Του Θανάση Γκαβού

Με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος της ελληνικής πολιτείας παρασημοφόρησε εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τον διεθνούς φήμης Κύπριο καθηγητή εμβρυϊκής ιατρικής στο King's College και στο University College του Λονδίνου Κύπρο Νικολαΐδη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας και είναι ο ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Εμβρυϊκής Ιατρικής που έχει αναπτύξει κρίσιμο και πολυσχιδές έργο ως προς την πρόληψη της περιγεννητικής θνησιμότητας.

Η παρασημοφόρηση αποτελεί αναγνώριση τόσο των επιστημονικών επιτευγμάτων του Κύπρου Νικολαΐδη όσο και των φιλανθρωπικών του δράσεων.

Η υγεία των γυναικών και των παιδιών αποτελεί μια εκ των προτεραιοτήτων της Ελλάδας και συμπεριλαμβάνεται στο Τετραετές Εθνικό Πρόγραμμα Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (2022-2025).

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εμβρυικής Ιατρικής του καθηγητή Νικολαΐδη θα εφαρμόσουν από κοινού Πρόγραμμα Εμβρυϊκής Ιατρικής το οποίο θα προσφερθεί αρχικά σε οκτώ επιλεγμένες χώρες για το διάστημα 2022-2025.

Ο κ. Δένδιας έχει αποστείλει σχετικές επιστολές στους ομολόγους του σε αυτές τις οκτώ χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο), της Ανατολικής Ευρώπης (Αρμενία, Μολδαβία) και της Υποσαχάριας Αφρικής (Αιθιοπία, Κένυα, Ρουάντα).

Το εν λόγω πρόγραμμα μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την ίδρυση μονάδων εμβρυϊκής ιατρικής, οι οποίες θα ενταχθούν σε δημόσια μαιευτήρια με δωρεάν  πρόσβαση για τις όλες τις γυναίκες, καθώς και τη δημιουργία, για ιατρικό προσωπικό από την κάθε επιλεγμένη χώρα, μεταπτυχιακού προγράμματος εμβρυϊκής ιατρικής το οποίο θα συνοδεύεται από διετή πρακτική άσκηση στο Ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King's College του Λονδίνου.

Η τελετή παρασημοφόρησης έγινε στην πρεσβευτική κατοικία στο κεντρικό Λονδίνο το βράδυ της Παρασκευής, με τον Έλληνα πρέσβη Ιωάννη Ραπτάκη να καλωσορίζει στο πρόσωπο του καθηγητή Νικολαΐδη «έναν ξεχωριστό Έλληνα».

Ο κ. Δένδιας είπε στην ομιλία του πως ο καθηγητής είναι ο θεμελιωτής της εμβρυϊκής ιατρικής και πως «εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια παιδιά του οφείλουν τη ζωή τους». Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε μια συνοπτική αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό του Κύπριου γιατρού και σημείωσε πως είναι «ξεχωριστή τιμή» για τον ίδιο η παρασημοφόρηση του κ. Νικολαΐδη εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης από την πλευρά του, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε υπερήφανος είπε πως αποδέχεται αυτή την τιμή ως αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία του έργου των γιατρών «που δεν αποδέχονται την τραγική πραγματικότητα πως κάθε λεπτό κάπου στον κόσμο μία γυναίκα πεθαίνει κατά την κύηση ή τον τοκετό, θάνατοι που στη μεγάλη πλειοψηφία τους μπορούν να αποφευχθούν».

Εξήρε δε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ως «πατριώτη» που εργάζεται για τα συμφέροντα της Κύπρου.

Τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο κ. Νικολαΐδης στάθηκαν στις ομιλίες τους και στις δηλώσεις τους προς δημοσιογράφους στη σημασία του Προγράμματος Εμβρυϊκής Ιατρικής που θα προσφερθεί στις προαναφερθείσες οκτώ χώρες με τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Εμβρυϊκής Ιατρικής, στο πλαίσιο του Hellenic Aid, του προγράμματος αναπτυξιακής βοήθειας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, είναι σημαντικό που οι μονάδες οι οποίες θα λειτουργήσουν στις οκτώ χώρες θα έχουν απ' έξω την ελληνική σημαία «ως τεκμήριο προσφοράς της πατρίδας και του Κύπρου Νικολαΐδη στην παγκόσμια κοινότητα».

Ο κ. Νικολαΐδης συμπλήρωσε ότι θέλει το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στο μέλλον. «Προσβλέπω στη συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για να καταφέρω αυτό που ήθελα για πάρα πολλά χρόνια, να μεταφέρω τα αποτελέσματα της έρευνάς μας σε όσο το δυνατόν περισσότερες χωρίς για το όφελος γυναικών και παιδιών».

Σημειώνεται ότι πέρυσι τον Ιούλιο ο Δρ Νικολαΐδης είχε παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ'.

Πηγή: skai.gr