Παπαευαγγέλου σε ΣΚΑΪ: Θα δούμε αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά, στόχος να μείνουν ανοικτά τα σχολεία

Περιμένουμε αύξηση μα εν συνεχεία ύφεση στα κρούσματα κορωνοιού σε παιδιά τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Βάνα Παπαευαγγέλου καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμοξιολογίας.
Όπως εξήγησε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει επικρατήσει πλήρως στην χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Από την άλλη πλευρά το τεστ που θα κάνουμε στα παιδιά 2 φορές την εβδομάδα θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε κρούσματα» είπε συγκεκριμένα συνοψίζοντας πως αφού θα ψάχνουμε, θα εντοπίζουμε όπως είναι λογικό.

«Είμαι όμως λίγο πιο αισιόδοξη από αυτά που άκουσα», αντιπαρέβαλε.

Σύμφωνα με την ειδικό περίπου το 20% των κρουσμάτων τον Αύγουστο αφορούσαν παιδιά και στην έναρξη του σχολικού έτους θα δούμε μια αύξηση καθώς αυτή την στιγμή πολλά ασυμπτωματικά παιδιά κυκλοφορούν έξω.

«Θα έχουμε ενδεχομένως μια μικρή αύξηση τις επόμενες δύο εβδομάδες αλλά ακριβώς επειδή έχουμε σχολιάσει το πρωτόκολλο πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να έχουμε πολύ συχνό και εξαντλητικό τέστινγκ, πιστεύω ότι εφόσον τηρήσουμε τα μέτρα- δηλαδή τα παιδιά ξέρουμε ότι φοράνε τη μάσκα κι ότι οι γονείς θα ακολουθήσουν τις οδηγίες μας ευλαβικά, κάνουν τα σελφ τεστ έτσι όπως πρέπει να τα κάνουν πιστεύω ότι θα πάμε καλά» τόνισε.

«Στόχος όλων μας, να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά» επεσήμανε συνοψίζοντας κατ’ ουσίαν πως μοιραία το άνοιγμα των σχολείων θα αναδείξει έξαρση μα εν συνεχεία ύφεση στα κρούσματα κορωνοιού.

Είναι απόλυτα λογικό οι γονείς, ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί οι ίδιοι να σκέφτονται δύο φορές το εάν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είπε η κα Παπαευαγγέλου.

«Όμως είναι ένα εμβόλιο το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί στα παιδιά από τον Μάιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ήδη εμβολιαστεί 12 εκατομμύρια παιδιά. Να σκεφτούμε ότι ο πληθυσμός των Ελλήνων εφήβων 12-17 είναι ας πούμε 600 χιλιάδες περίπου. Είκοσι φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας» εξήγησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο ξέρουμε τις όποιες παρενέργειες του εμβολίου.

Απαντώντας δε στο ερώτημα που εκφράζεται από γονείς σχετικά με την ανασφάλεια του εάν ο εμβολιασμός του παιδιού τους θα έχει ως αποτέλεσμα ενδεχόμενες παρενέργειες σε βάθος ετών, η κα Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως ο τρόπος παρασκευής αυτών των εμβολίων ενέχει πολύ λιγότερους κινδύνους σε σχέση με άλλα πιο παραδοσιακά, προσθέτοντας σε κάθε περίπτωση πως κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες εντούτοις γνωρίζουμε πως οι όποιες παρενέργειες εμβολίων εμφανίζονται κυρίως την πρώτη εβδομάδα και δευτερευόντως το πρώτο τρίμηνο, από την χορήγηση του.

Συνόψισε μάλιστα πως όσον αφορά το ζήτημα των παρενεργειών από χορήγηση εμβολίου σε μακροχρόνιο επίπεδο, δεδομένης της έλλειψης αιτιολογικής συσχέτισης, δεν μπορεί να υπάρξει κάποια απόδειξη ως προς την ύπαρξη τους ακόμα και για εμβόλια όπως η ιλαρά.

Η κα Παπαευαγγέλου κατέληξε πως με βάση τα παραπάνω οφείλουμε να δούμε ότι ο κορωνοιός είναι εδώ σήμερα και θα έχει ως αποτέλεσμα την νόσηση παιδιών.

«Άλλο να έχεις 1000 παιδιά άρρωστα άλλο 10.000» υπογράμμισε προσθέτοντας πως ένα έχεις 10.000 άρρωστα παιδιά κάποιο παιδί θα νοσήσει βαριά.

«Ναι στον εμβολιασμό των παιδιών για την υγεία τους και για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά», είπε.

Πηγή: skai.gr