Παγκόσμια ανησυχία για τα εργαστήρια με επικίνδυνους ιούς - Οι φόβοι των επιστημόνων

Περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις επιφορτισμένες με την διατήρηση και τα πειράματα σε ιούς όπως ο Έμπολα και η γρίπη των πτηνών υπάρχουν πλέον παγκοσμίως.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση του αλματώδη πολλαπλασιασμού εγκαταστάσεων εργαστηρίων ανάπτυξης μελέτης και διαχείρισης επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών, όπως αυτή καταγράφεται στον κόσμο μετά την πανδημία της COVID 19.

Περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις επιφορτισμένες με την διατήρηση και τα πειράματα σε ιούς όπως ο Έμπολα και η γρίπη των πτηνών υπάρχουν πλέον παγκοσμίως.

Ωστόσο, κορυφαίοι επιστήμονες ανησυχούν για την έλλειψη εποπτείας των εργαστηρίων, λέγοντας ότι οι χαλαροί κανόνες βιοασφάλειας είναι ιδιαίτερο ζήτημα, ενδεικτικά, στην Ασία.

t4t4t4

Μια διαρροή εργαστηρίου είναι εξάλλου μια από τις κορυφαίες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του Covid, με την Κίνα να κατηγορείται ότι συγκαλύπτει την πιθανότητα ο ιός να διέφυγε από τοποθεσία υψηλής ασφάλειας στη Γουχάν, την πόλη όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Ο συνασπισμός επιστημόνων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ πίσω από τη σημερινή έκθεση ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν τώρα 69 εγκαταστάσεις Βιοασφάλειας Επίπεδο (BSL) 4.

Πρόκειται για δέκα επιπλέον εγκαταστάσεις σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Τα διάσημα εργαστήρια BSL-4 περιλαμβάνουν το Porton Down στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

grgerg

Τα πειράματα μέσα σε αυτά τα εργαστήρια μπορούν να περιλαμβάνουν αυτό που ορισμένοι σχολιαστές θεωρούν ως κέρδος λειτουργίας, έναν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο κλάδο της επιστήμης που επιδιώκει την διαχείριση παθογόνα.

Από τα σημερινά εργαστήρια BSL-4, περίπου το 75 τοις εκατό βρίσκονται σε αστικές περιοχές.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να «επιδεινώσει» τον πιθανό αντίκτυπο μιας τυχαίας απελευθέρωσης με τα εργαστήρια να διαθέτουν παθογόνα όπως η ευλογιά, ο Έμπολα και ο πυρετός Lassa.

Οι ειδικοί μάλιστα πλέον ανησυχούν σοβαρά για την εμφάνιση ενός νέου είδους εργαστηρίου που ονομάζουν BSL-3+, με 57 τέτοιες εγκαταστάσεις να έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο.

Τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη, και το 80% σε αστικές περιοχές.

t3t3t3

Αυτές οι εγκαταστάσεις πραγματοποιούν έρευνα για ιούς όπως η γρίπη των πτηνών, χωρίς τις αυστηρότερες διαδικασίες βιοασφάλειας των εργαστηρίων BSL-4.

Επιπλέον, καθώς περισσότερα εργαστήρια BSL-3+ βρίσκονται σε αστικά περιβάλλοντα με πυκνό πληθυσμό, ο κίνδυνος οποιασδήποτε πιθανής διαρροής παθογόνου είναι αυξημένος.

Πηγή: Daily Mail