Όσοι απολαμβάνουν 1 κούπα καφέ την ημέρα έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Σου αρέσει να απολαμβάνεις μια κούπα καφέ συχνά μέσα στη μέρα; Αν ναι, ίσως κάνεις αρκετό καλό στην υγεία σου

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrients» διαπίστωσε ότι όσοι απολαμβάνουν ένα έως τρία φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από όσους δεν πίνουν καφέ.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια διαπίστωσε ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και νευροεκφυλιστικών και ηπατικών παθήσεων – και ότι η καφεΐνη δεν έχει καμία σχέση με αυτό, δήλωσε ο Claudio Borghi, καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης.

«Η καφεΐνη είναι μόνο ένα από τα πολλά συστατικά του καφέ και σίγουρα όχι το μόνο με ενεργό ρόλο», είπε σε δήλωσή του, αναφέρει η Earth. «Θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία έχουν πράγματι καταγραφεί ακόμη και σε όσους καταναλώνουν καφέ χωρίς καφεΐνη».

Η ομάδα ήθελε να μάθει πώς όλα τα συστατικά του καφέ ωφελούν την υγεία. «Γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αλλά άλλα βιοενεργά συστατικά του καφέ φαίνεται να αντισταθμίζουν αυτό το αποτέλεσμα με ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης», είπε ο Borghi.

Για να πάρει τα αποτελέσματά της, η ομάδα συγκέντρωσε δείγματα από 720 άνδρες και 783 γυναίκες και συνέκρινε τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης, σχετικά με το πόσο συχνά καταναλώνουν καφέ και άλλα κλινικά δεδομένα.

Τα ευρήματα ήταν ξεκάθαρα, είπε ο Arrigo Cicero, καθηγητής στο τμήμα ιατρικών και χειρουργικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και πρώτος συγγραφέας της μελέτης: Όσοι πίνουν καφέ έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. «Η περιφερική αρτηριακή πίεση ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε άτομα που κατανάλωναν ένα έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα από ό,τι σε άτομα που δεν πίνουν καφέ», είπε.

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: καφές