Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να διατηρείς το pH της επιδερμίδας σου σε ισορροπία

Μια βόλτα σε ένα κατάστημα καλλυντικών ή σε ένα φαρμακείο αρκεί για να συνειδητοποιήσεις ότι δεν αναγράφουν όλες οι συσκευασίες προϊόντων περιποίησης το pH τους

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει κι εσύ την πρόσφατη τάση γύρω από την εξισορρόπηση του pH του δέρματος. Μάλιστα, πολλά από τα νέα launches προϊόντων περιποίησης επικεντρώνονται σε αυτό το όφελος. Τώρα μπορεί (εύλογα) να αναρωτιέσαι γιατί χρειαζόμαστε κάποιο προϊόν για να εξισορροπήσει το pH μας.

Ο λόγος είναι απλός. Ενώ ο οργανισμός μας διατηρεί φυσικά το pH του δέρματος, αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων όπως ερεθισμό ή ακμή.

Γι’ αυτό και είναι καίριο να κατανοήσουμε τη σημασία του ισορροπημένου pH για το δέρμα μας αλλά και το πώς μπορεί να επηρεαστεί από τα προϊόντα περιποίησης μας.

Τι είναι το pH του δέρματος;

Με βάση τη χημεία, το pH εκφράζει την ισορροπία της οξύτητας και της αλκαλικότητας μιας ουσίας. Μετριέται σε μια αριθμητική κλίμακα από το 0 (το πιο όξινο) έως το 14 (το πιο αλκαλικό). Στην κλίμακα αυτήν, το υγιές δέρμα βρίσκεται κάπου στη μέση, ελαφρώς προς την όξινη πλευρά, με pH 5.

Παρόλο που συνήθως δε σκεφτόμαστε το δέρμα μας ως όξινο, συχνά οι ειδικοί αναφέρονται στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος ως “όξινο μανδύα”. Αυτός ο όξινος μανδύας αποτελείται από σμήγμα που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και αναμιγνύεται με γαλακτικά και αμινοξέα από τον ιδρώτα. Το αποτέλεσμα αυτού ονομάζεται υδρολιπιδικό φιλμ και προστατεύει το δέρμα από την ξήρανση και την εξωτερική φθορά.

Η σχέση του pH με την υγεία του δέρματος

Η διατήρηση της φυσικής όξινης κατάστασης του δέρματος είναι σημαντική πέρα από την αποτροπή της ξηροδερμίας. Αυτό οφείλεται στο ότι ο όξινος μανδύας (και, κατ’ επέκταση, το επίπεδο pH του δέρματος) είναι καίριο για τη διατήρηση της υγείας του δερματικού φραγμού. Και ο δερματικός φραγμός είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας μας.

Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ισορροπία του pH του δέρματός σου;

Διαπιστώνεις αυξημένη ξηρότητα και ευαισθησία ή αυξημένη λιπαρότητα και η ακμή; Αν ναι, τότε το pH του δέρματος σου μπορεί να είναι σε ανισορροπία. Πιο συγκεκριμένα, μια αλκαλική ανισορροπία (που σημαίνει ότι το επίπεδο pH του δέρματος είναι υψηλό) συμβαίνει όταν το δέρμα δεν παράγει αρκετό σμήγμα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως ευαισθησία και ξηρότητα. Απ’ την άλλη, μια όξινη ανισορροπία (όπου το επίπεδο pH του δέρματος είναι χαμηλό) συμβαίνει όταν το δέρμα παράγει πολύ σμήγμα. Κάτι που οδηγεί σε αυξημένη λιπαρότητα και τάση για ακμή.

Παράλληλα, αν δεν χρησιμοποιείς προϊόντα περιποίησης με ισορροπημένο pH (ανάμεσα σε 4,6 και 5,5), μπορεί να προκαλέσεις άθελα σου κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Πώς μπορείς να επιλέξεις προϊόντα με ισορροπημένο pH;

Μια βόλτα σε ένα κατάστημα καλλυντικών ή σε ένα φαρμακείο αρκεί για να συνειδητοποιήσεις ότι δεν αναγράφουν όλες οι συσκευασίες προϊόντων περιποίησης το pH τους. Μια λύση είναι να συμβουλευτείς το site της εταιρείας πριν την αγορά σου, όμως αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σαφή σημάδια που δείχνουν ότι ένα προϊόν μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο pH του δέματος σου. Το πιο ξεκάθαρο σημάδι είναι όταν ένα προϊόν καίει ή τσιμπάει το δέρμα κατά την επαφή. Ακόμα, τα υπερβολικά όξινα προϊόντα μπορούν να διαταράξουν το pH του δέρματος. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα αυτά μπορεί να απογυμνώσουν το δερματικό φραγμό από τα φυσικά έλαια που τον προστατεύουν. Μερικά γνωστά παραδείγματα τέτοιων προϊόντων και συστατικών είναι τα α-υδροξυοξέα (AHAs), το ρετινοειδές οξύ, τα β-υδροξυοξέα (BHAs) και τα αμινοξέα φρούτων.

Το μυστικό εδώ δεν είναι η πλήρης αποφυγή των συστατικών αυτών, αλλά η σωστή χρήση τους. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθείς από όλα τα θετικά που μπορούν αν προσφέρουν στην επιδερμίδα σου, μειώνοντας το ρίσκο. Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να μην τα χρησιμοποιείς υπερβολικά και να φροντίζεις να κρατάς το δέρμα σου ενυδατωμένο. Γι’ αυτό συνδύασε αυτά τα προϊόντα με ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ κα τα κεραμίδια. Παράλληλα, για οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία έχεις σχετικά με τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας σου, συμβουλεύσου έναν ειδικό.

Πηγή: Savoir Ville