Κλείσιμο

Οι ακρίδες μπορούν να «μυρίσουν» τον καρκίνο στον άνθρωπο

Τα έντομα μυρίζουν τις διαφορές μεταξύ των υγιών και των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε νέους τρόπους εντοπισμού της νόσου στον άνθρωπο

Οι ακρίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου στο αρχικό του στάδιο, αποκάλυψαν επιστήμονες, σύμφωνα με τη «Mirror». 

Τα έντομα μυρίζουν τις διαφορές μεταξύ των υγιών και των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε νέους τρόπους εντοπισμού της νόσου στον άνθρωπο.

Ο εγκέφαλός τους στέλνει διαφορετικούς χημικούς αισθητήρες όταν μυρίζουν τα καρκινικά κύτταρα, τους οποίους οι ερευνητές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για τη δημιουργία νέων μηχανών ανίχνευσης.

Το μόνο που θα χρειάζονταν αυτές οι μηχανές είναι ένα δείγμα από την αναπνοή ενός ασθενούς, το οποίο περνάει μέσα από μια μικρή συσκευή που μιμείται την όσφρηση αυτών των εντόμων. 

Οι ερευνητές

Ο επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Debajit Saha, δήλωσε: «Θεωρητικά, θα μπορούσατε να αναπνέετε μέσω μιας συσκευής και αυτή θα ήταν σε θέση να ανιχνεύει πολλαπλούς τύπους καρκίνου, ακόμη και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ασθένεια».

Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε παρόμοιες συσκευές για περισσότερα από 15 χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα. Αν τα καταφέρουν, θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου σε όλο τον κόσμο, επιταχύνοντας τους χρόνους ανίχνευσης.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν να χρησιμοποιήσουν ακρίδες για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων, καθώς χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες σε παρόμοια πειράματα. 

«Η έγκαιρη ανίχνευση είναι τόσο σημαντική και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο για να το πετύχουμε, είτε είναι κατασκευασμένο είτε μας παρέχεται από εκατομμύρια χρόνια φυσικής επιλογής. Αν τα καταφέρουμε, ο καρκίνος θα είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια», πρόσθεσε ο καθηγητής. 

Πηγή: skai.gr