Ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την πανδημία

Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό παγκοσμίως από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε για πρώτη φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 30 Ιανουαρίου 2020

Τρεισήμισι χρόνια μετά την πρωτοεμφάνιση της Covid-19 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

«Για περισσότερο από ένα χρόνο, η πανδημία βρίσκεται σε πτωτική τάση με την ανοσία του πληθυσμού να αυξάνεται από εμβολιασμούς και λοιμώξεις, η θνησιμότητα να μειώνεται και η πίεση στα συστήματα υγείας να μειώνεται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

«Αυτή η τάση επέτρεψε στις περισσότερες χώρες να επιστρέψουν στη ζωή όπως την ξέραμε πριν από την Covid-19», επισήμανε.

«Χθες, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης συνεδρίασε για 15η φορά και μου συνέστησε να κηρύξω το τέλος της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Έχω αποδεχτεί αυτή τη συμβουλή» υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό παγκοσμίως από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε για πρώτη φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 30 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού του ΟΗΕ. Ο Τέντρος είπε ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια.

Πηγή: skai.gr