Μανωλόπουλος σε ΣΚΑΪ: Γιατί είναι μικρή η πιθανότητα να επαληθευτεί ο Μπουρλά

Για την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα, ανθεκτική στα εμβόλια μετάλλαξη του κορωνοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Online» ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι μικρή η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι μεταλλάξεις αποτελούν μια φυσική διαδικασία του ιού «που δεν την ελέγχουμε ούτε μπορούμε να την προβλέψουμε».

«Όσο υπάρχει ο ιός μέσα σε οργανισμούς, συνεχώς αναπαράγεται σε δισεκατομμύρια αντίγραφα και κάθε φορά που αναπαράγεται ένα στέλεχος ιού μπορεί να γίνει κάποια μετάλλαξη. Γίνονται πολλές μεταλλάξεις συνεχώς. Οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία, αλλά μπορεί να προκύψει κάποια μετάλλαξη που να του δώσει κάποια ευνοϊκά χαρακτηριστικά, όπως αυτό που έχουμε στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος. 

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Μπουρλά θέτει το ζήτημα κυρίως για να υποστηρίξει τη δυνατότητα που έχουν τα mRNA εμβόλια να τροποποιηθούν γρήγορα, έτσι ώστε να καλύπτουν και στελέχη που έχουν μεταλλάξεις που δεν τις κάλυπταν πριν. «Και αυτό είναι μια δυνατότητα που μας δίνει το mRNA εμβόλια και ήταν πολύ πιο δύσκολο με τις προηγούμενες τεχνολογίες», σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.

Πηγή: skai.gr