Κορωνοϊός: Το γράφημα του ECDC που δείχνει τη συσχέτιση εμβολιασμού-θανάτων στην ΕΕ (λίστα)

Γράφημα του ECDC το οποίο από τη μια παραθέτει τα ποσοστά εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού των κρατών-μελών της ΕΕ και από την άλλη τους θανάτους που κατέγραψαν ανά εκατομμύριο κατοίκους σε μια περίοδο 14 ημερών, δημοσίευσε η Kομισιόν.

Όπως διακρίνουμε στο γράφημα, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη (άνω του 80%) μετρούν λιγότερους θανάτους ενώ στον αντίποδα οι χώρες με ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το 70% καταγράφουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και τριψήφιο αριθμό νεκρών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η χώρα η οποία προηγείται στους εμβολιασμούς των ενηλίκων, με τον εν λόγω ποσοστό να αγγίζει το 93% και τους νεκρούς ανά εκατομμύριο να μην ξεπερνούν τους 15. Σε παρόμοια επίπεδα κυμαίνεται ο αριθμός των νεκρών ανά εκατομμύριο και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στις υψηλές θέσεις της εμβολιαστικής κάλυψης: Πορτογαλία 92% με 10 θανάτους ανά εκατομμύριο, Δανία με 89% με 10 θανάτους ανά εκατομμύριο και Ισπανία με μόλις 4 θανάτους  ανά εκατομμύριο.

Ωστόσο στις χώρες-ουραγούς της κατάταξης των εμβολιασμών, ο αριθμός των νεκρών αγγίζει «κόκκινο»: Στην Βουλγαρία με 29% ενηλίκως πλήρως εμβολιασμένους, οι θάνατοι φτάνουν ανά εκατομμύριο φτάνουν τους 325 , ενώ δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και το παράδειγμα της Ρουμανίας όπου με μόλις 43% εμβολιασμένους ενήλικες, ο αριθμός των θανάτων βρίσκεται στα ύψη, με 267 να καταγράφονται σε ένα διάστημα 14 ημερών

Πηγή: skai.gr