Κλείσιμο

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για την 4η δόση εμβολίου- Ανησυχία για τους «σκληρούς δείκτες»

Παρά το γεγονός ότι οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα με  23.608 θανάτους  να έχουν καταγραφεί συνολικά από την έναρξη της επιδημίας, τις τρομακτικές απώλειες του Ιανουαρίου καθώς λόγω της Covid-19 κατέληξαν περισσότεροι 2.710 ασθενείς, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει αποκλιμάκωση. 

Την Τρίτη πάντως, ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό ήταν σε τριψήφια επίπεδα, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και πολλές συνεχόμενες ημέρες, καθώς  οι θάνατοι ασθενών με Covid-19 έφτασαν τους 103, ενώ 563 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τη χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως ανέφερε, κατά την ενημέρωση της Τρίτης, 1 Φεβρουαρίου, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) υποστηρίζει ότι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν αποτελούν βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ στο Ισραήλ που έχει ξεκινήσει η χορήγηση 4ης δόση μείωσε μεν κρούσματα, αλλά ακόμα δεν έχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις νοσηλείες», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Παράλληλα, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η αύξηση των δόσεων δε θα αποτελέσει τη λύση για την αναστολή της ανάδυσης νέων στελεχών. «Μεγάλο στοίχημα αποτελεί να παρασκευαστούν νέα εμβόλια που θα σταματούν τη μετάδοση του ιού», κατέληξε. 

Τα βασικά συμπτώματα του long covid και πόσο καιρό διαρκούν

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα, όπως ανέφερε η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, βρετανική μελέτη αναφορικά με το σύνδρομο long covid, το οποίο οφείλεται σε φλεγμομνώδη αντίδραση και εμφανίζεται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη του ατόμου με κορωνοϊό.

Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η κόπωση, η αδυναμία άσκησης, η δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και η απώλεια όσφρησης και γεύσης.

«Η Βρετανία δημοσίευσε μελέτη για τη συχνότητα του long covid με αυτοαναφορές και καταγράφηκαν 1.266.000 άτομα που αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού με προσυμπτωματολογία που μοιάζει με long covid», σημείωσε χαρακτηριστικά, η κα Θεοδωρίδου.

Η έρευνα περιελάμβανε ομάδες όλων των ηλικιών και σε ένα ποσοστό 3%-12% αυτών υπήρχαν συμπτώματα long covid ακόμα και μετά από 12 εβδομάδες. 

Ωστόσο, σημείωσε, ότι φαίνεται ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα για long covid σύνδρομο.

Σε ότι αφορά την  Όμικρον 2, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ίσως είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να επικρατήσει, αλλά δεν αυξάνει νοσηλείες και θανάτους, είπε η κα Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Novavax στις 21 Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων

Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid-19 θα προστεθεί και το εμβόλιο της Novavax, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, 474.000 δόσεις. Η πρώτη παραλαβή, 168.000 δόσεων, αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου και σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε, την Τρίτη ξεπεράστηκαν οι 19.400.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.760.000 πολίτες, δηλαδή το 73,8% του γενικού πληθυσμού και 83,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότερα από 7.330.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69,8% του γενικού πληθυσμού και 79,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5.816.000 πολίτες, ποσοστό 80% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4.880.000 εκατ. εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων και 200.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 3,4%.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει τους επτά μήνες από τη δεύτερη δόση ή τρεις μήνες από την πρώτη δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, έτσι ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να παραμένει ενεργό.

Σε σχέση με τους άνω των 60 ετών, 230.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Χαρακτηριστικά 200.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, άλλοι 12.000 έχουν προγραμματισμένο ραντεβού και άλλες 12.000 έχουν κάνει αίτηση για κατ οίκον εμβολιασμό. Από την προηγούμενη Δευτέρα, όπως είπε, συνεχίζουν να κλείνονται ραντεβού και μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 10.000 ραντεβού.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 110.000 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 75.000 πολίτες.

Όλες οι ειδήσεις

Πηγή: skai.gr