Τι φοβούνται οι ειδικοί – Γιατί δεν θέλουν χαλάρωση των μέτρων

Μπορεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας να δείχνει ότι οδεύει προς αποκλιμάκωση, ωστόσο, οι παρατεταμένοι κακοί αριθμοί δεν επιτρέπουν ενθουσιασμό, με τους επιστήμονες να διατηρούν επιφυλάξεις για το τι μέλει γενέσθαι, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση παραμένει ακόμη «έυθραυστη». 
Την Τετάρτη, ο αριθμός των νεκρών μετά από πολλές ημέρες ήταν διψήφιος, καθώς  σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι νέοι θάνατοι ασθενών ήταν 87, τα κρούσματα ανήλθαν σε 19.618, ενώ 515 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
Την ίδια ώρα, συνολικά εννέα περιφέρειες της χώρας έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο με τον δείκτη θετικότητας να ξεπερνά το 4%, δηλαδή βρίσκονται πάνω από το επίπεδο κινδύνου, ενώ υπάρχουν και άλλες που αγγίζουν το συγκεκριμένο ποσοστό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μύκονο με τη θετικότητα να φτάνει  στο 6,59% και ακολουθεί η Ροδόπη με 5,38%. Στον Έβρο, το ποσοστό ανέρχεται σε 4,85%, ενώ υψηλά ποσοστά θετικότητας του ιού υπάρχουν και στο Αιγαίο αφού, σε 4,49% υπολογίζεται το ιικό φορτίο στην Λέσβο και σε 4,41% στη Σάμο. Εξίσου υψηλά ποσοστά υφίστανται και στο Ιόνιο με 4,14% στην Λευκάδα και 4,26% στη Ζάκυνθο.
Τα δεδομένα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βρίσκονται καθημερινά στο «μικροσκόπιο των επιστημόνων, οι οποίοι πάντως, τουλάχιστον αρκετοί, εμφανίζονται διστακτικοί να δώσουν «πράσινο» φως για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, και δη αναφορικά με τις Απόκριες, καθώς βλέπουν ότι ο κίνδυνος νέας εκτόξευσης καραδοκεί. 

Σαρηγιάννης: Το πιο λογικό είναι να «θυσιάσουμε» τις Απόκριες για να γιορτάσουμε το Πάσχα

Στο μεταξύ, οι αποφάσεις για τα καρναβάλια μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα με την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι, ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι δυσάρεστες. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑϊ, σημείωσε ότι η πανδημία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη. Γι' αυτό, τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να «θυσιαστούν» οι Απόκριες ώστε να εορταστεί το Πάσχα με πιο χαλαρά μέτρα. Μάλιστα, σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να ακυρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να πω όχι, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση».
Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου σχολίασε ενόψει των Αποκριών ότι το πρόβλημα σε αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν.

Φάουτσι: Έρχεται το τέλος της πανδημίας στις ΗΠΑ

Τα πιο αισιόδοξα νέα έρχονται από τις ΗΠΑ όπου ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στους Financial Times, εξέφρασε ελπίδα ότι σύντομα θα μπει τέλος σε όλους τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
Οι ΗΠΑ κοντεύουν να βγουν από την κορύφωση της πανδημίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Φάουτσι, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός εμβολίων, θεραπειών και προηγούμενης νόσησης θα κάνει σύντομα τον ιό πιο διαχειρίσιμο.
«Καθώς βγαίνουμε από την πλήρη πανδημική φάση, αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όλο και περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και όχι σε κεντρικό επίπεδο. Θα υπάρχουν επίσης περισσότεροι άνθρωποι που θα λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για το πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τον ιό» είπε.
Ερωτηθείς πότε μπορεί να λήξουν οι περιορισμοί, είπε ότι ήλπιζε ότι θα είναι «σύντομα» και συμφώνησε με την πρόταση ότι είναι πιθανό να συμβεί φέτος. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα τοπικά τμήματα υγείας θα μπορούσαν να επαναφέρουν προσωρινά μέτρα εάν εντοπιστούν κρούσματα στην κοινότητα.
Τα σχόλια του Fauci πρόσθεσαν μια αυξανόμενη αίσθηση αισιοδοξίας μεταξύ των αξιωματούχων υγείας σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι η παραλλαγή Omicron μπορεί να προαναγγέλλει το τέλος της πιο επιζήμιας φάσης της πανδημίας.
Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων ήταν μια από τις πιο επιφυλακτικές φωνές στις ΗΠΑ σχετικά με την πανδημία και πολύ συχνά ερχόταν σε σύγκρουση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr