Κορωνοϊός- Θεοδωρίδου: Πώς φτιάχνονται τα εμβόλια. Δεν έχουν εμβρυϊκά κύτταρα

Σε ζητήματα βιο-ηθικής και ενδοιασμών που σχετίζονται και με την θρησκευτική πίστη, αναφέρθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στη χώρα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως στην παρασκευή εμβολίων δεν χρησιμοποιούνται εμβρυϊκά κύτταρα.

"Όπως ανέφερα, πέρα από τα συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν οι πιστοί σχετικά με εμβολιασμούς, ένα που διαφέρει αφορά την ηθική της χρήσης ορισμένων εμβολίων κατά του κορωνοιού, εάν είναι ιθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια με εμβρυϊκά κύτταρα από κυήσεις που διακόπησαν για ιατρικούς λόγους", είπε χαρακτηριστικά.

"Η απάντηση είναι αρνητική κανένα εμβόλιο κόβιντ δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα" ξεκαθάρισε. και πιο συγκεκριμένα εξήγησε πως χρησιμοποιούνται εμβρυακές κυτταρικές σειρές όχι ιστοί στον τρόπο παρασκευής και προέρχονται από ιστούς εμβρύων που ελήφθησαν πριν δεκαετίες, δηλαδή από την δεκαετία του 1960-1985.

"Πρόκειται για αρχαίγονα κύτταρα που αποτελούν την βάση πολλαπλασιασμού ιών", υπογράμμισε.

"Από την ανάπτυξη αυτών των ιών παράγονται τα εμβόλια. Τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν από την ολοκλήρωση της παρασκευής των εμβολίων, επομένως δεν τίθεται θέμα χριστιανικής ηθικής όσον αφορά τα εμβόλια τα οποία αντίθετα σώζουν ζωές", κατέληξε.

Είναι γνωστό ότι στο σημαντικό αριθμό των διστακτικών περιλαμβάνονται αρκετοί πολίτες, και έτσι ο λόγος της εκκλησίας θα δώσει ώθηση να υπερβούν τον φόβο, ανέφερε η κα Θεωδορίδου υπογραμμίζοντας πως η εκκλησία στήριξε την προσπάθεια εμβολιασμού.

Άλλο προβληματισμός που εκφράστηκε, σύμφωνα με την ειδικό, αφορά στο ότι τα εμβόλια χαρακτηρίζονται πειραματικά. 

"Να θυμίσουμε ότι τα εμβόλια πριν αδειοδοτηθούν έχουν χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τους. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο." είπε και συνόψισε πως ο όρος πειραματικό εμβόλιο, με αυτά τα μεγέθη, δεν μπορεί να ισχύει.

«Κανένα εμβόλιο δεν παρεμβαίνει στην διαδικασία της τεκνοποίησης» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Θεωδορίδου απενερχόμενη στο ζήτημα προβληματισμών όσον αφορά τον εμβολιασμό και την τεκνοποίηση- γαλουχία.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι βλαπτικός ούτε κατά την διάρκεια της προσπάθειας για τεκνοποίηση, ούτε κατά την κύηση, ούτε κι εν συνεχεία στον θηλασμό», κατέληξε.

Πηγή: skai.gr