Την αναγκαιότητα εμβολιασμού των εγκύων, δεδομένων του κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνόψισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κορωνοιού με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει πιο σύνθετο, στοχεύει κυρίως στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων με την πρώτη δόση, στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την δεύτερη και την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συζητείται καθημερινά. Οι προσπάθειες να πεισθούν, είναι συνεχείς και ας ελπίσουμε ότι ο φόβος της πραγματικότητας που ζούμε θα βοηθήσει ώστε να μεταπεισθούν πολλοί διστακτικοί

Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων γυναικών, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που ίσως λόγω πλημμελούς πληροφόρησης ακόμη και από τους γιατρούς τους, εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

«Όχι όμως μόνο τον εαυτό τους αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους», τόνισε, προσθέτοντας πως έχουν γίνει κατ’ επανάληψη αναφορές στο εν λόγω ζήτημα ωστόσο επανερχόμαστε σε αυτό καθώς βλέπουμε και ζούμε θλιβερά γεγονότα.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, το ECDC πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε πρόσφατες συστάσεις.

Όπως γράφεται τα εμβόλια covid συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες, γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν τόσο σε παρόντα χρόνο όσο και στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν την γονιμότητα, άμεσα ή έμμεσα μελλοντικά.

«Και αυτό ισχύει και για τον βασικό εμβολιασμό αλλά και για τον αναμνηστικό», είπε και υπενθύμισε πως οι έγκυες που έχουν λοίμωξη covid έχουν αυξημένο κίνδυνο και για πρόωρο τοκετό αλλά και για άλλες σοβαρές επιπλοκές όπως προεκλαμψία  η άλλες διαταραχές αιμόστασης.

«Τονίζεται ότι οι έγκυες γυναίκες καθ΄ όλη την διάρκεια της κύησης και 42 ημέρες μετά τον τοκετό πρέπει να θεωρούνται ότι κινδυνεύουν όπως τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως αυτό και μόνο κατά την εκτίμηση της «κάτι πρέπει να μας φέρνει στο νου»,  δηλαδή το λεγόμενο σαράντισμα μετά την γέννα, για την αποφυγή λοιμώξεων.

«Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, ασφαλή ακόμα και για εμβολιασμό στο πρώτο τρίμηνο. Τα δε αντισώματα που μεταβιβάζονται μέσω των ομφαλικών αγγείων της εμβρυακής κυκλοφορίας, προστατεύουν και το νεογνό», συνόψισε.

  Είπε ότι μέχρι σήμερα 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Σχετικά με την τρίτη δόση, ανέφερε τα σημαντικά οφέλη, λόγω της αποφυγής σοβαρής νόσησης και θάνατο. Ωστόσο, όπως είπε, παρατηρείται αναβολή για την τρίτη δόση, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι έχουν αντισώματα και τόνισε ότι τα τεστ αντισωμάτων αρκετές φορές παραπλανούν.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις