Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» από ανεμβολίαστους τα νοσοκομεία της Πέλλας

Δραματική είναι τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, λόγω των πολύ αυξημένων εισαγωγών με άτομα που νοσούν από κορωνοϊό και που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως δήλωσε στο GRtimes.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας Στυλιανός Καλούδης:

  • Στο νοσοκομείο Έδεσσας νοσηλεύονται με πνευμονίες 25 άτομα με κορωνοϊό, όλοι τους ανεμβολίαστοι.
  • Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών νοσηλεύονται με πνευμονίες περίπου 30 άτομα, με τη συντριπτική πλειοψηφία άνω του 90-95% να είναι ανεμβολίαστοι.

Την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, είναι γεμάτες οι 5 από τις 6 κλίνες ΜΕΘ Covid, ενώ στο νοσοκομείο Έδεσσας οι ΜΕΘ είναι non covid και σε περίπτωση που ο νομός χρειαστεί επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, θα επιστρατευτούν άλλες από γειτονικούς νομούς και ενδεχομένως από Θεσσαλονίκη.

Τη δύσκολη κατάσταση λόγω κορωνοϊού, αποτυπώνουν και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία χθες ανακοινώθηκαν 75 κρούσματα από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών να διαμορφώνεται στα 50,29 και τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους να φτάνουν τα 53,59, ποσοστά που είναι από τα πιο υψηλά στην Ελλάδα.

Παραιτούνται γιατροί γιατί δεν αντέχουν

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, απευθύνει δραματική έκκληση να στελεχωθούν με γιατρούς τα δύο νοσοκομεία του νομού και ειδικά η εντατική και η παθολογική κλινική, καθώς όπως λέει οι γιατροί είναι ελάχιστοι, δεν αντέχουν άλλο την πίεση και είναι θέμα χρόνου να παραιτηθούν, όπως συνέβη στο νοσοκομείο Έδεσσας.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους Γιατρούς. Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών έχουν έξι κλίνες ΜΕΘ Covid, έχουν και δύο κλίνες για ύποπτα περιστατικά ΜΕΘ, δηλαδή σύνολο οκτώ κλίνες εντατικής και είναι μόνο τρεις γιατροί. Δεν βγαίνει… Δεν μπορούν να βγάλουν 10 εφημερίες ο κάθε γιατρός. Είναι θέμα χρόνου να φύγουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλούδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο ιατρικό προσωπικό είναι πολύ μεγάλη όλο τον χρόνο και δεν αντέχεται, με αποτέλεσμα στο νοσοκομείο Έδεσσας να παραιτηθούν το τελευταίο διάστημα τρεις παθολόγοι και να έχουν μείνει μόνο δύο, με την κατάσταση να αντιμετωπίζεται με αποσπάσεις παθολόγων από άλλα νοσοκομεία.

Ανάλογα δύσκολη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, είναι θέμα να φύγουν και από εκεί γιατροί.

Ο κ. Καλούδης τέλος, ζητάει και από τους πολίτες να βοηθήσουν την κατάσταση, κάνοντας το εμβόλιο, λέγοντας πως τα στατιστικά μιλάνε από μόνα τους. «Είναι μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία. Θα πρέπει ο κόσμος να αποφασίσει να εμβολιαστεί, διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλη μεταδοτικότητα με αυτό το στέλεχος και θα υπάρχουν και άλλες πολλές εισαγωγές από μη εμβολιασμένους» κατέληξε.

Για την υγειονομική κατάσταση στην πόλη του αλλά και τη σημασία του εμβολίου, μίλησε μεταξύ άλλων, στον Real Fm 107,1, ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου.

Εκτός εργασίας 70 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο νοσοκομείο Γιαννιτσών

Περίπου 70 υγειονομικοί έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, καθώς δεν έκαναν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και η κατάσταση έχει πολύ πιο δύσκολη με την έξαρση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, όπως δηλώνει στο GRTimes ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Σίμος Φωστηρόπουλος.

«Τα κενά αμέσως είναι πολύ εμφανή, δηλαδή με το που είχαμε αύξηση στις εισαγωγές, δυσκόλεψε πολύ περισσότερο το έργο του νοσηλευτικού και του παραϊατρικού προσωπικού που έχει απομείνει. Ο αγώνας πλέον είναι πολύ πιο δύσκολος» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωστηρόπουλο, όταν από το σύνολο των περίπου 480 εργαζομένων, που εργάζονταν ήδη με υπερεντατικούς ρυθμούς όλο το διάστημα της πανδημίας, σταματούν οι 70, δημιουργείται πολύ μεγάλη πίεση, ενώ η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει και άλλο σε περίπτωση που η πανδημία επιμένει.

«Τη συγκεκριμένη στιγμή χρειαζόμαστε όλοι. Για αυτό και ήμουν εγώ αρνητικός στις αναστολές εργασίας. Δεν είμαι αρνητικός με το εμβόλιο, αλλά με την επιβολή αυτής της διαδικασίας που οδήγησε τους συναδέλφους εκτός εργασίας. Σαφώς θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση γιατί αν η κατάσταση δυσχεράνει περισσότερο και αυξηθούν και άλλο οι ασθενείς, πιστεύω θα δυσκολέψει το έργο και για το ιατρικό και για το νοσηλευτικό προσωπικό» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα παραπάνω κενά δεν έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής με άλλο προσωπικό, αλλά αναπληρώνονται με τις θυσίες των συναδέλφων του που έχουν απομείνει και με εσωτερικές μετακινήσεις από το ένα τμήμα στο άλλο, που δεν είναι και η καλύτερη λύση.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωστηρόπουλος, θέτει και το θέμα της οικονομικής αναγνώρισης της προσφοράς των υγειονομικών που δεν έχει προχωρήσει. «Αναλογιστείτε ότι ακόμα σκέπτονται για την ένταξη μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, για το αν θα μας δώσουν κάποιο επίδομα και θεωρώ ότι τα χαρακτηρίζουν όλα αυτά υπερβολικά και για αυτό δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια, εκτός από ένα επίδομα με τη μορφή δώρου, που μας έδωσαν το πιο προηγούμενο Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: GRTimes