Κλείσιμο

Πότε έρχεται στην Ελλάδα τo 1ο πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax-Ποια η διαφορά του από τα mRNA

Την εβδομάδα 21ης με 25ης Φεβρουαρίου αναμένονται στη χώρα μας οι πρώτες παρτίδες του πρωτεϊνικού εμβολίου όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, είπε ότι η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει το επόμενο διάστημα (Φεβρουάριο και Μάρτιο) «474.000 δόσεις, με την πρώτη παραλαβή στις 21/2 με 168.000 δόσεις».

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας θα γίνονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, από τις αρχές Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι, το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax, το οποίο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον προηγούμενο Δεκέμβριο, χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις, και βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά αριθμού παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο. Αυτό θα είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί τεχνολογία αδενοϊού RNA (mRNA).

Η Novavax ανακοίνωσε ότι η λήψη αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της αύξησε περαιτέρω την ανοσολογική απόκριση αυτών στους οποίους χορηγήθηκε κατά της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις συνεχιζόμενες δοκιμές της εταιρείας για την αποτελεσματικότητα του παρασκευάσματος που δημιούργησε σε εφήβους και ως ενισχυτική δόση.

«Στην αναμνηστική δόση αυτή τη στιγμή δικαιούχοι είναι 5.816.000, ποσοστό 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων και ακόμη 200.000 έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους, ποσοστό 3,4%. Συνολικά, δηλαδή, 87,2%», ανακοίνωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr