Κορωνοϊός: Προς νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα στη σκιά της Όμικρον

Νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τρίτη ο ΕΟΔΥ, στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον που διασπείρεται με ραγδαίους ρυθμούς. 

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα ξεπεράσει το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των εργαστηριακών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου που καταγράφηκαν στις 31 Δεκεμβρίου και ήταν 40.560. Μάλιστα, πληροφορίες του ΣΚΑΪ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 57.000 κρούσματα, με πιθανότητα να προσεγγίσουμε και τις 60.000. Είναι ενδεικτικό, ότι με βάση τις επίσημες καταγραφές έως τις 11 το πρωί τα κρούσματα ήταν 34.000 με 35.000.

«Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο ιό» τόνισε στον ΣΚΑΪ για τη μετάλλαξη Όμικρον ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής.

«Αυξάνονται τα κρούσματα γιατί είναι σα να ήμασταν όπως πέρυσι, χωρίς να έχουμε το εμβόλιο λίγο – πολύ. Ίδια κατάσταση, δεδομένου ότι η μεταδοτικότητά του δεν έχει να κάνει με το ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, δεν έχει και περιθώριο να είναι πιο μεταδοτικός, ήταν ήδη πολύ μεταδοτικός από τις προηγούμενες παραλλαγές. Ήρθε η Όμικρον η οποία δεν μπορούν πια ούτε αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, ούτε αυτοί που έχουν νοσήσει προηγουμένως, να αποτρέψουν τη λοίμωξη» σχολίασε.

«Φαίνεται ότι και στις επόμενες ημέρες δε θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή θα δούμε ό,τι βλέπουμε και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» σημείωσε στον σταθμό μας ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Το 2021 κατατάσσεται ως μακράν το χειρότερο έτος των τελευταίων 13 χρόνων σε ό,τι αφορά τη συνολική καμένη έκταση της χώρας μας,

Πηγή: skai.gr