Κορωνοϊός-Pfizer: Οι 3 δόσεις εμβολίου αντιμετωπίζουν την μετάλλαξη Όμικρον

Η 3η δόση του εμβολίου τους για τον Covid-19 μπορούν να αντιμετωπίσουν και την μετάλλαξη Όμικρον, γνωστοποίησαν με κοινή τους ανακοίνωση η Pfizer Inc. και η BioNTech SE.

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους κατά της Όμικρον, μετά τις αρχικές τους εργαστηριακές δοκιμές, BioNTech και Pfizer ανέφεραν ότι οι δύο δόσεις του σκευάσματος τους είχαν χαμηλότερη παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ωστόσο η τρίτη δόση του εμβολίου τους αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά 25 φορές.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg, η παραγωγή αυτής της ποσότητας εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι του ιδίου επιπέδου με αυτή που παρατηρήθηκε με τις δύο δόσεις του σκευάσματος απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού και τις μετέπειτα μεταλλάξεις.

Οι δύο εταιρείες, στην ανακοίνωση τους, πρόσθεσαν ότι, εάν χρειαστεί, μπορούν να χορηγήσουν τον –Μάρτιο του 2022– ένα εμβόλιο που θα στοχεύει ειδικά στην παραλλαγή Όμικρον.

Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι «είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με την τρίτη δόση».«Το να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι με τις δύο πρώτες δόσεις και την ενισχυτική παραμένει ο καλύτερος τρόπος δράσης για να αποτραπεί η μετάδοση της COVID-19», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο CEO της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, σημείωσε ότι «τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία».

Πηγή: skai.gr