Κορωνοϊός - Μελέτη: Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να αποτελέσει «όπλο» κατά του κορωνοϊού 

Τα υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων από τους κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος μπορούν να παρέχουν προστασία έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, και επικαλείται το πρακτορείο Reuters. 

Η ανοσία έναντι της COVID-19 είναι μια περίπλοκη υπόθεση, και ενώ υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των επιπέδων αντισωμάτων έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τα Τ-λεμφοκύτταρα πιστεύεται ότι επίσης διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παροχή προστασίας. 

Η μελέτη, η οποία άρχισε το Σεπτέμβριο του 2020, εξέτασε τα επίπεδα διασταυρούμενων Τ-λεμφοκυττάρων που δημιουργήθηκαν από προηγούμενα κοινά κρυολογήματα σε 52 οικιακές επαφές θετικών κρουσμάτων COVID-19 λίγο μετά την έκθεση, για να διαπιστωθεί εάν συνέχισαν να αναπτύσσουν μόλυνση. Διαπιστώθηκε ότι οι 26 που δεν εμφάνισαν λοίμωξη είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αυτών των Τ-κυττάρων από τα άτομα που μολύνθηκαν. Το Imperial College δεν διευκρίνισε πόσο καιρό διήρκεσε η προστασία από τα Τ-λεμφοκύτταρα. 

«Διαπιστώσαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προϋπαρχόντων Τ-κυττάρων, που δημιουργούνται στο σώμα όταν μολύνεται με άλλους κορωνοϊούς όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση από την COVID-19», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Rhia Kundu. Οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, είπαν ότι οι εσωτερικές πρωτεΐνες του ιού SARS-CoV-2 που στοχεύουν τα Τ-λεμφοκύτταρα θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν εναλλακτικό «στόχο» για τους παρασκευαστές εμβολίων. 

Τα τρέχοντα εμβόλια για τον COVID-19 στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδας, η οποία όμως συχνά μεταλλάσσεται, δημιουργώντας παραλλαγές όπως η Όμικρον που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της συμπτωματικής λοίμωξης. 

«Αντίθετα, οι εσωτερικές πρωτεΐνες που στοχεύουν τα προστατευτικά Τ-λεμφοκύτταρα που εντοπίσαμε μεταλλάσσονται πολύ λιγότερο», είπε ο καθηγητής Ajit Lalvani, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Συνεπώς, διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφόρων παραλλαγών SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον. Τα νέα εμβόλια που περιλαμβάνουν αυτές τις διατηρημένες, εσωτερικές πρωτεΐνες θα προκαλέσουν επομένως ευρέως προστατευτικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων που θα προστατεύουν από τις τρέχουσες και μελλοντικές παραλλαγές SARS-CoV-2».
 

Πηγή: reuters.com