Κορωνοϊός ή γρίπη; 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Οι γιατροί στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο προειδοποιούν ότι η φετινή  περίοδος της γρίπης αναμένεται να είναι δύσκολη, ενώ μαζί της έρχεται μια άλλη πρόκληση: Πως θα διακρίνει κανείς τα συμπτώματα της γρίπης από αυτά της Covid-19 ή άλλης ασθένειας.

Πολλά από τα συμπτώματα της γρίπης και της Covid-19 ταυτίζονται. Πυρετός, κόπωση και πόνος μπορεί να εμφανιστούν και στις δυο περιπτώσεις. Τα πιο ήπια συμπτώματα μιας πρωτοποριακής λοίμωξης Covid-19 σε εμβολιασμένα άτομα-μερικές φορές συμπεριλαμβανομένης της καταρροής ή του φταρνίσματος-μπορούν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο ασθενειών, ή από κρυολόγημα ή αλλεργίες.

Τι συμβουλεύουν όμως οι γιατροί σχετικά με τη διάκριση της Covid-19 και άλλων ασθενειών και τι πρέπει να κάνετε εάν είστε άρρωστοι;

1)Συγκρίνοντας τις διαφορές που έχουν οι breakthrough μολύνσεις (σε εμβολιασμένους) με κορωνοϊό με τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα ή άλλες ασθένειες

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από Covid-19 σε εμβολιασμένα άτομα είναι συνήθως πιο ήπια και μικρότερα σε διάρκεια από ό, τι σε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα. Η μειωμένη νοσηρότητα μπορεί να κάνει τα συμπτώματα να μοιάζουν περισσότερο με γρίπη ή κρυολόγημα. Τα συμπτώματα σε πρώτο στάδιο μπορεί να περιλαμβάνουν καταρροή, κόπωση και βήχα

Ένα σύμπτωμα που είναι συνήθως χαρακτηριστικό της Covid-19 είναι η απώλεια γεύσης ή οσμής. «Τα κλινικά συμπτώματα και τα σημάδια της γρίπης και του Covid-19 είναι σχεδόν πανομοιότυπα αν εξαιρέσεις τη διαφορά στην απώλεια όσφρησης και γεύσης», λέει ο Daniel Uslan, επικεφαλής πρόληψης λοιμώξεων στο UCLA Health του Λος Άντζελες.

Ωστόσο, οι μολύνσεις από τον Covid-19 δεν προκαλούν πάντα απώλεια γεύσης ή οσμής. Επομένως, οι άνθρωποι δεν πρέπει να υποθέτουν ότι είναι απαλλαγμένοι από τον κορωνοϊό εάν εξακολουθούν να διατηρούν αυτές τις αισθήσεις. Είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε εξετάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας για να προσδιορίσετε την αιτία των συμπτωμάτων σας, λένε οι επιστήμονες

2) Τι μπορεί να σηματοδοτεί η περίοδος επώασης για μια πιθανή ασθένεια;

Με την αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, τα συμπτώματα συνήθως έπαιρναν περισσότερο για να εκδηλωθούν απ’ ό,τι συμβαίνει με τη γρίπη. Επομένως, αν αρρωσταίνατε πολύ σύντομα μετά την έκθεσή σας σε άτομο με συμπτώματα, τότε αυτό θα σήμαινε ότι ήταν πιθανότερο να έχετε γρίπη. Παρά ταύτα, με την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα, τα συμπτώματα εκδηλώνονται πιο σύντομα.

«Είναι δύσκολο να βασιστεί κάποιος στην περίοδο επώασης. Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει πλέον», απαντά ο Γουλφ.

3) Ποιες οι διαφορές μεταξύ της γρίπης και του κορωνοϊού στα παιδιά;

Σύμφωνα με τον οδηγό της WSJ, όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος τις διαφορές ανάμεσα στον κορωνοϊό και τη γρίπη. Τα παιδιά που μολύνονται είτε με γρίπη είτε με κορωνοϊό εμφανίζουν πιο συχνά γαστρεντερολογικά προβλήματα στο ξεκίνημα της ασθένειας, εξηγεί η Φλορ Μουνιόζ, παιδίατρος με ειδικότητα στα λοιμώδη νοσήματα από το Texas Children’s Hospital του Χιούστον.

Τα παιδιά, στα οποία τα συμπτώματα από κορωνοϊό προχωρούν, συνήθως αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, προσθέτει, καλώντας τους γονείς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους.


4) Πρέπει να κάνω τεστ και για γρίπη και για κορωνοϊό;

Οι γιατροί συστήνουν να κάνετε τεστ και για τους δύο ιούς, αν έχετε συμπτώματα. Ένα μοριακό (PCR) τεστ -που γίνεται σε ιατρείο, φαρμακείο ή και αλλού και το οποίο επεξεργάζεται σε εργαστήριο- παραμένει η πιο ακριβής μέθοδος για να διαγνωστεί η Covid-19. Αρκετά αξιόπιστα για όσους εμφανίζουν συμπτώματα και πιο εύχρηστα, όμως, είναι και τα rapid (self) test που πωλούνται στα φαρμακεία. Τα rapid test δίνουν αποτέλεσμα σε περίπου 15 λεπτά και μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα κιτ για να το κάνει στο σπίτι.

Αν το rapid test είναι αρνητικό και συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα, τότε θα πρέπει να κάνετε και ένα μοριακό, λέει ο Δρ. Ούσλαν. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τεστ και για άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη.

5) Μπορούν τα τοπικά στατιστικά ασθενειών να μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε τα συμπτώματά μας;

Οι υγειονομικές υπηρεσίες αναρτούν συχνά νέα δεδομένα για μια σειρά ασθενειών. Τα στατιστικά στοιχεία για την περιοχή στην οποία μένουμε δείχνουν πότε παρατηρείται αύξηση σε κρούσματα γρίπης καθώς και για άλλους ιούς, όπως ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) που φέτος έκανε την εμφάνισή του νωρίτερα από άλλες χρονιές. Αν ένας ιός βρίσκεται σε κυκλοφορία σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τότε είναι πιο πιθανό να έρθετε σε επαφή με αυτόν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

6) Μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα δύο μολύνσεις, όπως γρίπη και κορωνοϊό;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, είναι πιθανό να μολυνθεί κάποιος με περισσότερους από έναν ιούς ταυτόχρονα -αν και δεν είναι τόσο σύνηθες όσο η απλή («μονή») νόσηση. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε παιδιά που βρίσκονται σε περιβάλλοντα όπως τα σχολεία, όπου οι ιοί έχουν κυκλοφορία, λέει η Δρ Μουνιόζ.


«Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη μόλυνση με δύο ιούς, ειδικά στα παιδιά. Ο RSV και ο αδενοϊός μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα απ’ ό,τι στους ενήλικες», προσθέτει.

7) Πρέπει να κάνω εμβόλιο και για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη;

«Ναι», είναι η απάντηση των ιατρών. Μάλιστα, το CDC έχει ανακοινώσει ότι τα εμβόλια για τη γρίπη και τον κορωνοϊό μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.